Dekan Pravnog: Svi kandidati bili ravnopravni

Novi Sad

Dekan Pravnog: Svi kandidati bili ravnopravni

Srbija -
Nisu tačni navodi Nacionalnog saveta mađarske manjine o povredi prava budućih studenata mađarske nacionalnosti, tako da prijemni neće biti ponovljen, saopštila Uprava Pravnog fakulteta u Novom Sadu

NOVI SAD - Uprava Pravnog fakulteta u Novom Sadu saopštila je danas da nisu tačni navodi Nacionalnog saveta mađarske manjine o povredi prava budućih studenata mađarske nacionalnosti i tvrdi da su na prijemnom ispitu svi kandidati imali ravnopravan položaj i jednake uslove, tako da prijemni neće biti ponovljen.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec, Savez vojvođanskih Mađara, ali i Vlada Mađarske izrazili su u prethodnih dana negodovanje zbog toga što su, kako tvrde, budući brucoši mađarske nacionalnosti na mađarskom jeziku polagali gradivo iz srpskog jezika i književnosti, a ne iz svog maternjeg.

Korhec tvrdi da je time prekršena dosadašnja ustaljena višegodišnja praksa polaganja maternjeg mađarskog jezika i najavljuje da je Nacionalni savet spreman da pokrene čitav niz pravnih postupaka u vezi sa povredom prava studenata, ukoliko ga za to oni ovlaste.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković izrazio je sumnju u osnovanost tvrdnji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine da je Pravni fakultet povredio prava potencijalnih studenata prilikom polaganja prijemnog ispita.

Upis pripadnika nacionalnih manjina na fakultete u Srbiji regulisan je fakultetskim propisima, prema kojima kandidati iz manjinskih nacionalnih zajednica imaju pravo da polažu prijemni na maternjem jeziku, rekao je Vesković.

To praktično znači da svi kandidati, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju ista pitanja na testu, ali se za pripadnike nacionalne zajednice test prevede na njihov maternji jezik.

Vesković smatra, povodom pojedinih navoda da je Pravni fakultet u Novom Sadu prekršio proceduru na prijemnom za pripadnike mađarske nacionalnosti, da je teško poverovati u to, jer, kako kaže, fakultet poznaje zakon i celu proceduru upisa pripadnika nacionalnih manjina.

Dok se o čitavom slučaju čeka izveštaj pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, u Statutu Pravnog fakulteta može se pročitati da se na prijemnom polažu dva predmeta, srpski jezik i književnost i istorija.

U konkrenotm slučaju, procedura predviđa da oni kojima je sprski jezik maternji, te predmete polažu na srpskom, a oni kojima je mađarski maternji jezik, prijemni polazu na mađarskom.

Rektor Vesković smatra da je ovde možda napravljena greška u procesu pripremanja za sam ispit, jer su, kako kaže, studenti i fakutlet morali više da se okrenu jedni drugima i da u toj komunikaciji bude jasno svima koje su teme na prijemnom koje dolaze u obzir.

Ovde, kako kaže rektor, nije ni bio sporan jezik, nego su se kandidati "pomalo iznenadili temama" na prijemnom, jer su se oni spremali za neke druga pitanja i oblasti.

Vesković smatra da će fakultet, ako eventulano ponovi prijemni, time dovesti druge studente u neravnopravan položaj.

"Pristalica sam pozitivne diskirimnacije i izlaženja u susret, ali u ovom slučaju Pravni fakutet bi diskirminisao ostale koji nisu uspeli da polože ispit", rekao je Vesković.

O čitavom slučaju saopštenjem se oglasila uprava Pravnog fakulteta, navodeći da su na prijemnom svi kandidati imali ravnopravan položaj i jednake uslove i da prijemni neće biti ponovljen.

"Ako se danas dozvoli da neko van univerziteta određuje pitanja za prijemni ispit, da političari i strane zemlje poništavaju prijemni ispit i prete preko medija, možda će sutra poželeti da to prošire i na nastavu", rekao je dekan fakulteta Ranko Keča.

Fakultet je ovogodišnjom organizacijom prijemnog ispita sprečio da se ispit, kako je naveo Keča "polaže bez polaganja" time što bi kandidati uz pitanja imali priložene i odgovore.

To se, kako je Keča naveo u saopštenju objavljenom na sajtu fakulteta, dogodilo prošle godine sa testovima na mađarskom jeziku, o čemu fakultet ima dokaze.

Fakultet je zbog strožije kontrole regularnosti prijemnog ove godine odlučio da više ne poverava sastavljanje pitanja Odseku za hungarologiju Filozofskog fakulteta i da sam, angažovanjem drugih kompetentnih lica, obezbedi sastavljanje ispitnih pitanja na mađarskom jeziku.

U upravi fakulteta navode da odgovornost za ceo problem treba da snosi "onaj ko je neovlašćeno pripremao kandidate po neovlašćeno sastavljenim pitanjima i ko im je neovlašćeno obećao da će po tim pitanjima polagati i položiti", navodi Keča.

"Odgovornost snosi onaj ko im je pre nego što je obavljen ispit obećao da će biti upisani u statusu budžetskih studenata. Pošto ih je prevario i razočarao, svoju odgovornost prebacuje na fakultet koji je u svemu postupao zakonito i pravilno", smatra dekan fakulteta.

U dopisu se ističe da su studenti iz redova slovačke nacionalne manjine polagali prijemni na slovačkom jeziku, a kandidati mađarske nacionalnosti na mađarskom jeziku.

Kandidati slovačke nacionalne manjine nisu imali nikakvih primedbi na prijemni ispit, a deo kandidata mađarske nacionalne manjine se žalio da pitanja iz književnosti ne odgovaraju onim koja su očekivali na prijemnom ispitu.

To očekivanje su zasnovali na komunikaciji koju su imali sa Savetom vojvođanskih Mađara umesto da tu komunikaciju ostvaruju sa ustanovom na kojoj žele da nastave svoje obrazovanje, naveo je Keča.

On podseća da je fakultet organizovao više ciklusa pripremne nastave koji su bili otvoreni i za kandidate iz redova mađarske nacionalne zajednice.

Neko je, kako navodi Keča, na sebe preuzeo odgovornost da organizuje pripremnu nastavu, odredi pitanja po kojima će se polagati i na kraju odluči ko će biti na budžetu i da pri tome uopšte ne konsultuje fakultet.

Keča smatra da je ova vrsta pritiska nezabeležena u univerzitetskoj istoriji i predstavlja najagresivniji napad na autonomiju univerziteta, pri čemu, kako kaže, niko ne snosi bilo kakvu odgovornost za svoje postupke.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović prošle nedelje je najavio izveštaj pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje o čitavom slučaju, i taj dokument se još čeka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track