Najnovije vesti

DOBRILA PONOVO LETI NAD UVCEM: Ženka beloglavog supa vraćena u prirodu, odmah poletela sa matičnim jatom
Foto: Tanjug/Rade Prelić

uspešan povratak

DOBRILA PONOVO LETI NAD UVCEM: Ženka beloglavog supa vraćena u prirodu, odmah poletela sa matičnim jatom

Srbija

BEOGRAD - Ženka beloglavog supa Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticima Uvca i posleđih više od mesec dana bila u voalijeri u tom prirodnom staništu nakon što je avionom iz Turske vraćena u Srbiju, puštena je na slobodu u svoje matično jato na Uvcu, kažu u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Sekretar Fondacije Vuk Popić rekao je Tanjugu da je Dobrila, koja je ime dobila po svom pitomom karakteru, puštena u subotu oko 13 sati, a da se nakon početne zbunjenosti, podigla na 2.000 metara nadmorske visine i letela brzinom od 54 kilometara na čas.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Oko mesec dana je bila u voalijeri na Uvcu, sačekali smo odobrenje Zavoda za zaštitu prirode i onda je puštena u blizini hranilišta na Uvcu", rekao je Popić.

Pre puštanja, kaže, na Dobrilu su postavljeni satelitski odašiljači tako da se njeno kretanje može pratiti.

Objasnio je da se pomoću tog odašiljačiva može pratiti visina, brzina, temperatura i stanje baterije.

"U pitanju je odašiljač na solarno punjenje, možemo da primetimo da se pomera, Dobrila može da ga prekrije perjem i zato se nekad malo slabije puni. Danas je lepo letela, u blizini je hranilišta i dalje se orijentiše i prilagođava", ispričao je Popić.

Uz Dobrilu, kaže Popić, prati se kretanje još dva beloglava supa pomoću satelitskih odašiljača.

Naveo je da su jučerašnjem poletanju Dobrile prisustvovali predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kao i predstavnici Ambasade Turske i kompanije Turkiš erlajn, koji su finansirali transport Dobrile iz Turske.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Krajem decembra prošle godine Dobrila je zalutala na jug Turske, a 12. aprila vratila se u Srbiju avionom.

Po sletanju na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" prevezena je na Uvac i smeštena u voalijeru gde se prilagođavala i navikavala da se ponovo sama hrani

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...