FENOMEN NA NEBU IZNAD NOVOG SADA: Kružna duga oko Sunca, ovo se stvarno retko viđa! Stručnjaci objasnili kako nastaje (FOTO)
Foto: EPA/Ilustracija

veličanstven prizor

FENOMEN NA NEBU IZNAD NOVOG SADA: Kružna duga oko Sunca, ovo se stvarno retko viđa! Stručnjaci objasnili kako nastaje (FOTO)

Srbija -

NOVI SAD - Novosađani su u nedelju bili oduševljeni onim što su videli na nebu - iako nije padala kiša, po podne se pojavila kružna duga oko Sunca, što su građani fotografisali i objavljivali na društvenim mrežama.

Većina je bila iznenađena pojavom duge, s obzirom na to da nije padala kiša u Novom Sadu i okolini. Kružna duga, objašnjavaju stručnjaci, fenomen je koji je poznat kao halo efekat.

To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda.

Kristali direktno prelamaju sunčevu svetlost, projektujući je na drugom mestu, i tako se može videti krug oko Sunca, prečnika 22 stepena.

Ovaj fenomen se pojavljuje kad je povišena vlažnost u vazduhu, a dugine boje nisu uvek izražene, ali jesu tu kad se bolje pogleda.

Nesvakidašnjim prizorom posebno su se obradovali najmlađi, koji su, takođe, posegnuli za fotoaparatom.

I njihovi vršnjaci u Sremskim Karlovcima su ovekovečili ovaj prizor na nebu, ali su neki uspeli da u kadru imaju samo deo kružne duge.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track