KIKINDSKI PČELARI OSTALI BEZ 1.500 KOŠNICA: Zbog trovanja stradalo 45 miliona pčela
Foto: Kurir/S.U.

masovni pomor

KIKINDSKI PČELARI OSTALI BEZ 1.500 KOŠNICA: Zbog trovanja stradalo 45 miliona pčela

Srbija -

KIKINDA- Masovnom pomoru pčela u kikindskom ataru, registrovanom krajem prošle nedelje ne nazire se kraj, a broj ojađenih pčelara se uvećava.

Da je do ovog trenutka stradalo čak oko 1.500 košnica i uginulo 45 miliona pčela, Kuriru je potvrdio Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara "Kikinda".

foto: Kurir/S.U.

- Ljudi, da li je ovo normalno? Da li je normalno da nam se poslednjih godina dešavaju iste stvari? Do sada je 40 pčelarskih gazdinstava zavijeno u crno. Njihove košnice ostale su bez pčela, dok mnoge kolege nisu želele da prijave trovanja manjeg obima- predočava Čolak i jetko nastavlja.

- Pola Srbije se digne na noge kad neko ubije ili osakati psa, mačku ili otruje pticu(e). Pozivam zaštitnike prirode i životinja da dignu glas protvi masovnog pomora pčela. Hajde da zajedno spasimo pčele od istrebljenja, jer drugih prirodnih oprašivača gotovo da više i nema. Očekujemo da nam fitosanitarni inspektor dostavi rezultate analiza uzoraka uzetih prethodnih dana, kad je pomor registrovan kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog druma.

Masovnog uginuća bilo je i na Vodicama, kod Vatrogasnog doma i na putu za Kinđu, a u međuvremenu i u Novim Kozarcima, i na još jednoj lokaciji- kaže Čolak i navodi da je sumnja pala na one proizvođače koji su žito prskali insekticidima. I ranijih godina je dolazilo do masovnog pomora pčela. Najveću štetu od čak 700.000 evra, kikindski pčelari su pretrpeli 2015. godine, Tada je stradalo nešto više od o 3.500 košnica.

(Kurir.rs/S.U)

Sa gradonačelnikom i najvišim pčelarskim zvaničnicima

Našu muku podelili smo sa Pavlom Markovim, gradonačelnikom Kikinde. Saslušao nas je i obećao pomoć, u domenu ingerencija i mogućnosti lokalne samouprave. Danas su nas posetili i zvaničnici Pčelarskog saveza Vojvodine i Srbije.

Nadamo se i razgovoru sa resornim ministrom. Očekujemo da se što pre pronađe krivac i pomogne pčelarima koji su ostali bez pčela - kaže Čolak.

(Kurir.rs/S.U)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track