26 DOKTORA NAUKA U NIŠU NEMA POSAO: 24.360 Nišlija traži posao, najviše sa srednjom školom
Foto: AP/Ilustracija

Nacionalna služba za zapošljavanje

26 DOKTORA NAUKA U NIŠU NEMA POSAO: 24.360 Nišlija traži posao, najviše sa srednjom školom

Srbija -

NIŠ - Posao u Nišu traži 24.360 ljudi, a najveći broj nezaposlenih je sa četvrtim stepenom stručne spreme 12.124 i sa trećim stepenom, 8.561.

Prema podacima niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bez posla je i 8.107 osoba sa završenom osnovnom školom, ali i 4.646 sa fakultetskom diplomom i 26 doktora nauka.

Portparol niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Vladan Krstić rekao je da je među nezaposlenim visokoškolcima najviše diplomiranih ekonomista, pravnika i lekara, a medju nezaposlenim srednjoškolcima najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca. "Do zaposlenja najlakše dolaze osobe elektro i mašinske struke, kako sa srednjom školom tako i sa fakultetom.

foto: AP/Ilustracija

Deficitarna zanimanja su profesori nemačkog jezika, farmaceuti, IT stručnjaci, kao i neka zanatska zanimanja, kao što su vodoinstalateri i električari", rekao je Krstić.

Prema podacima niške filijale NSZ, broj nezaposlenih lica u Nišu smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 13,8 odsto, na području Nišavskog okruga broj nezaposlenih smanjen je za 11,1 odsto. Na području Nišavskog okruga bez posla je u aprilu bilo 37.112 osoba.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track