OTVOREN MEĐUNARODNI REGIONALNI SAJAM PRIVREDE U SUBOTICI: Učestvuje oko 200 izlagača iz privrede, turizma i obrazovanja (FOTO)
Foto: N.H.

zemlja partner je italija

OTVOREN MEĐUNARODNI REGIONALNI SAJAM PRIVREDE U SUBOTICI: Učestvuje oko 200 izlagača iz privrede, turizma i obrazovanja (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA – U fokusu Subotičkog sajma privrede, koji je otvoren u četvrtak i traje do subote, 1. juna, su teme uticaj IT sektora i digitalizacije na razvoj privrede i saradnja privrede i obrazovanja, a oko 200 izlagača iz privrede, turizma i obrazovanja imali su štandove.

foto: N.H.

Ovogodišnji partner 13. subotičkog sajma je Italija, a u gradu na severu Bačke radi i desetak italijanskih kompanija, od obuće do drugih oblasti.

U regionu, prošle godine ta zemlja je bila četvrti spoljnotrgovinski partner, sa 125 miliona evra.

Fabricio Kosimi, ekonomski ataše italijanske ambasade u Beogradu rekao je prilikom otvaranja Sajma, da je u Subotici ove sedmice otvorena još jedna italijanska fabrika Ondaplast, što svedoči o razvoju saradnje Subotice sa Italijom.

"Veći broj italijanskih fabrika otvoren je u Srbiji, Vojvodini, a u Subotici ih je desetak, pa očekujemo da će to biti dugoročna saradnja, koja će se razvijati i dalje", rekao je Kosimi.

Već tradicionalno, Međunarodni regionalni sajam privrede u Subotici okuplja privrednike iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Češke, Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore.

Pokrajinski sekretar za privredu Ivan Đoković rekao je da je Subotica "lokomotiva privrednog razvoja Vojvodine, te da nije mala stvar okupiti danas 200 privrednika na jednom mestu".

"Najviše državno rukovodstvo je na planu investiranja, najviše uložilo u Suboticu i Novi Sad i nekoliko lokalnih samouprava u Sremu.

Očekujemo da će Akva park na Paliću pokrenuti razvoj turizma na toj destinaciji. Kompanije iz Italije su na drugom mestu u Vojvodini, sa 9,7 odsto ulaganja u direktnim investicijama, a 842 miliona evra uloženo je u vojvođansku privredu i agroindustriju, rekao je Đoković.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je podsetio na desetogodišnje intenzivnije investiranje italijanskih kompanija u Suboticu i strateško partnerstvo u privredi i oblasti kulture.

"U Subotici, Senti, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, Adi I kanjiži, posluje 156 preduzetnika u 86 preduzeća koja se bave informaciono komunikacionim tehnologijama, a u porastu su direktne strane investicije", rekao je Laban.

(Kurir.rs/N.H)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track