PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U KRALJEVU! MEŠTANI: Već drugi put doživljamo da nam dvorišta i kuće osvanu potopljene! (FOTO)
Foto: J.S.

načelnik sektora za vanredne situacije

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U KRALJEVU! MEŠTANI: Već drugi put doživljamo da nam dvorišta i kuće osvanu potopljene! (FOTO)

Srbija -

U Kraljevu je danas zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mesta Grdica su evakuisane.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mesta.

"Do izlivanja reke došlo je i u Tutinu gde je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mestu Vinča kod Čačka evakuisane su dve osobe", rekao je Marić.

Drugi potop od 2014. godine

U centru grada su i vatrogasci koji crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća.

"Već drugi put doživljamo da nam dvorišta i kuće osvanu potopljene. Prvi put to se dogodilo 2014. godine za vreme velikih poplava i evo sada - opet. Problem je što nam Železnice godinama ne dozvoljavalju da očistimo i uredimo kanal pored pruge", kaže za "Kurir" Vera Petrović, koja živi u ulici Dragiše Mišovića koja se nalazi u gradskom jezgru.

foto: Kurir/J.S.

Tokom noći i jutra bilo je problema i u pomoravskom selu Sirča kod Kraljeva, gde su se, takođe, izlili bujični potoci, pa je oko stotinu domaćinstava potpuno pod vodom, kao i voćnjaci, bašte, plastenici i nekoliko desetina hektara plodnih oranica.

foto: Kurir/J.S.

"Bujice su napravile haos, nešto što ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena", reči su Mladena Vasiljevića, predsednika Mesne zajednice Sirča.

Zbog bujice i atmosferskih voda poplavljene se i kuće u prigradskim naseljima Kovači i Ribnica, u selima Oplanići, Popovići i jednom delu Adrana i Grdice.

Iz Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva kažu da je put ka selima Milakovac, Godacica i Sirča u prekidu zbog padavina. Na deonici Drakčići - Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

foto: Kurir/J.S.

Usled kvašenja kablova i velike kiše koja se sručila na Kraljevo u ranim jutarnjim časovima aktivirala se i sirena za vazdušnu opasnost koja je postavljena u naselju Moša Pijade.

(Kurir.rs/J.S./Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track