U KRALJEVU I DALJE ALARMANTNO: Ponovo pada kiša, meštani dva sela odsečeni od sveta, poplavljeno 434 objekta, pojavila se i klizišta (FOTO)
Foto: J.S.

sve ekipe su na terenu

U KRALJEVU I DALJE ALARMANTNO: Ponovo pada kiša, meštani dva sela odsečeni od sveta, poplavljeno 434 objekta, pojavila se i klizišta (FOTO)

Srbija -

Zbog velike poplave koja je pogodila Kraljevo u noći između nedelje i ponedeljka na teritoriji grada poplavljeno je čak 434 objekta, 16 mostova je oštećeno ili potpuno uništeno, a istovremeno prekinuto je 20 putnih pravaca.

Nadležne službe do utorka u podne evaukisale su 121 osobu, najviše meštana sela Adrani koje je skoro potpuno pod vodom, a klizišta su se pojavila i u užem delu Kraljevu.

foto: J.S.

"Imamo probleme i u dve osnovne škole i dva vrtića gde nastava ne može da se odvija zbog prokišnjavanja ovih objekata. Sve ekipe Sektora za vanredne situacije, Odeljenja za civilnu zaštitu gradske uprave i naših preduzeća su na terenu. Dobili smo pomoć u mehanizaciji iz Ćuprije i očekujemo dolazak mašina iz Kragujevca, kako bismo mogli u što kraćem roku da uspostavimo putne pravce", kaže komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, najkritičnije stanje trenutno je u selu Sirča, na putu između Sirče i Sirčanske banje, gde je do sinoć 80 domova sa 150 ljudi bilo odsečeno od sveta.

foto: J.S.

"Voda je u potpunosti uništila most, a u međuvremenu u akciju otklanjanja posledica elementarne nepogode uključila se i Vojska Srbije koja postavlja pontonski most. Sektor za vanredne situacije nastoji da ispumpavanjem vode iz domaćinstava i iz dvorišta umanji posledice poplave, pri čemu je grad obezbedio dodatne pumpe, dodaje Terzić.

foto: J.S.

U Adranima, u zaseoku Šeovac, pored brojnih domaćinstava, poplavljena je i industrijska zona u kojoj se nalazi veliki broj kraljevačkih preduzeća, a kiša ponovo pada. U Adranima je, nažalost, pod vodom i seosko groblje, a obilne padavine, prvi put u istoriji, poplavile su i Groblje streljanih rodoljuba 1941. godine, nedaleko od centralne gradske zone.

Meštani sela Drlupa bukvalno su odsečeni od sveta jer je nabujala reka odnela seoski put, koji im je glavna veza sa Kraljevom.

foto: J.S.

"Uspeli smo tokom proteklog vikenda, pre poplave, da oberemo jagode, ali je njhov transport do hladnjača trenutno onemogućen, tako da smo suočeni sa katastrofalnom situacijom jer, ukoliko se za par dana ne uspostavi putna veza, čitav rod može da nam propadne", rekla je za "Kurir Marija" Jovanović, iz ovog sela.

U selu Petropolje, koje se nalazi na putu između Kraljeva i Kragujevca, bujične vode odnele su čak tri mosta i skoro 200 metara puta, pa pojedina domaćinstva takođe nemaju putnu komunikaciju.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Kraljevu je, tokom ranih jutarnjih sati u ponedeljak palo 80 litara padavina po kubnom metru, a uključući i padavine tokom noći - više od 120 litara.

(Kurir.rs/J.S.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track