VODA JE NADOŠLA PREKO 30 SANTIMETARA

KATASTROFALNO STANJE U GRDICI: Vatrogasci evakuišu, meštani mole za pomoć (KURIR TV)

Srbija -

Nakon velikih poplava koje je posle obilnih kiša zadesilo Kraljevo i proglašenog vanrednog stanja, ekipa "Kurira" se nalazi na licu mesta u kraljevačkom naselju Grdica, gde je situacija najalarmantnija.

Građani dežuraju kako bi spasili most koji reka samo što nije odnela.

"Ovaj mostić nije napravljen kako treba. Kada su radili taj potok nije most napravljen. Svi su mostovi pravljeni na drugim stranama, ovde nije napravljen", rekao je Živko Radujević, jedan od meštana Grdice.

foto: Kurir/Jelena Rafailović

Vatrogasci se nalaze na licu mesta, gde pomažu u evakuisanju najugroženijih.

"Narod je izašao. Deo smo izveli. Starac i tašta su kod mene kući. Kod njih je u obe kuće ušla voda. Oni su sada kod mene, ali ne znamo šta ćemo i gde ćemo", nastavlja Živko i dodaje da je dubina vode, koja je još sinoć, ušla u domove oko 20cm

Da su se ovakve situacije već dešavale, potvrdio je Živko, ali kaže da se ovako nešto nikada nije dogodilo zbog kiše, već zbog izlivanja Morave.

foto: Printscreen

"Probijen je nasip na Businoj reci i sva voda ide preko nasipa", kaže Živko i dodaje da im ne preostaje ništa drugo osim da spreme stvari i pripreme se za izlivanje Morave.

Aleksandar Jovanović iz Grdice je deo porodice već iselio zbog pretnje od izlivanja Morave, kao i okolnih rečica koje prete da poplave Grdicu.

Nakon poplave iz 2014. godine, još uvek nisu uspeli da saniraju kompletnu štetu koja ih je tada zadesila, a sada se dogodila nova.

"Noćas nismo ni spavali. Morali smo da dežuramo, jer je za kratak period nadošao ogroman talas vode", dodaje Aleksandar.

foto: Printscreen

U Grdici od jutros nema struje, a iako je proglašena vanredna situacija niko od nadležnih nije doneo čak ni čizme, a kamoli pomoć neke druge vrste, te građani apeluju da im se obezbedi makar ono osnovno, kao i pumpe koje bi pomogle u rešavanju ovog katastrofalnog problema čije posledice će osetiti većina stanovnika ovog mesta.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track