POSLE MESEC DANA PONOVO PRIMEćEN U ŠUMADIJI

MEDA ŠUMADINAC VRŠLJA PO BATOČINI: Lomio košnice pčelara Bate! Nevaljalac svuda ostavio tragove šapa (KURIR TV)

Srbija -

KRAGUJEVAC - Medved, koji je pre oko dva meseca posle 60 godina viđen na Rudniku u Šumadiji, napravio je štetu u jednom domaćinstvu u selu Crni Kao u batočinskoj opštini.

Medved je uništio nekoliko košnica, koje su ostavljene na takozvanu pašu. Polomio je ramove, a vide se i tragovi šapa.

1 / 9 Foto: Kurir/D.I.

- U jednom trenutku smo pomislili da se vratio na Taru ili Goliju odakle je verovatno došao i gde su njegova privatna staništa. Zanimljivo je da ga niko od lovaca, niti meštana nije video gotovo mesec dana. Pretpostavljamo da se krece noću - kaže Tomica Radosavljevic, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije.

Inače, medved se pojavio na teritoriji Lovačkog udruženja Lapovo na potezu zvanom Lipar. Saša Kumrić, predsednik lovaca kaže da je verovatno tu bio u prolazu zato što je reč o naseljenom kraju

Medved koji već dva meseca izaziva pažnju javnosti u Šumadiji polomio je košnice Radoslava Miovanovića Bate, pčelara iz sela Vučić kod Rače. Prema rečima Saše Kumrića, predsednika Lovačkog udruženja „Lapovo“ polomljeno je ukupno pet košnica, medved je štetu napravio u opštini Lapovo na potezu koji se zove Lipar.

foto: Lovačko udruženje Lapovo

- Verovatno je tu u prolazu. Reč je o naseljenom mestu, a tu se kreće zbog useva kukuruza i pšenice. Mišljenja su stručnjaka da ne može tu da se zadrži- kaže Kumrić.

On je i napravio fotografije i video snimak na licu mesta kretanja medveda koji je u Šumadiji postao fenomen i već ušao u istoriju. Naime, to je prvi medved viđen posle 60 godina na Rudniku i prvi koji je ikada snimljen kamerom u prirodi u Šumadiji!

foto: Lovačko udruženje Lapovo

Prema rečima Tomice Radosavljevića, predsednika Lovačkog saveza centralne Srbije verovatno je došao sa Tare ili sa Golije gde su njegova prirodna staništa.

- Čuđenje izaziva činjenica da je morao da pređe Ibarsku magistralu u oba slučaja - kaže Radosavljević.

Podsetimo, kamere su po prvi put medveda snimile u selima Vlakča i Jarmenovci, a na njega je automobilom naletela i grupa mladića koja ga je snimila mobilnim telefonom. Zanimljiva je činjenica da je to prvi medved u istoriji koji je u Šumadiji snimljen kamerom u prirodi.

Od kada se naselilo podno Rudnika i duž puta Batočina - Rača medved je izazvao oduševljenje stručne javnosti, ali i strah lokalnog stanovništva koje živi na ovom području.

foto: Kurir/D.I.

M.R. iz Stragara kaže "da iako zna da je medved biljoljed da ljudima nije prijatno da decu šalju u školu pored šuma gde se on nalazi". Čak na društvenim mrežama meštani podrudnickih sela optužuju nadležne da prave rezervat divljih životinja.

- U poslednje vreme imamo muflone, najezdu divljih svinja a evo sada i medvedi!, jedan je od komentara meštana.

Sa druge strane nadležni se nisu oglašavali. Naš sagovornik Radosavljevic kaže da su Lovackom savezu „ruke vezane“.

- Mi možemo samo da pratimo šta se dešava. Reč je o ugroženoj vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Postoji ideja da se zajedno sa Biološkim fakultetom u Beogradu medvedu ugradi čip kako bi se pratilo kuda se kreće. Radi se o vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Otuda su za njegovu brigu zaduženo Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i i Ministarstvo za ekologiju i očuvanje životne sredine i mora se koordinirati svaka eventualna akcija - kaže Radosavljević.

(Kurir.rs/Dragomir Ilić/LS društvene mreže)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track