DA JE U SVETU BIO BI ATRAKCIJA, ALI OVDE JE PREKA POTREBA: Izgradila ga je JNA, a meštane služi već 60 godina! Pogledajte prelepi viseći most na Velikoj Moravi
Foto: Tanjug / Dušan Aničić

na sajlama

DA JE U SVETU BIO BI ATRAKCIJA, ALI OVDE JE PREKA POTREBA: Izgradila ga je JNA, a meštane služi već 60 godina! Pogledajte prelepi viseći most na Velikoj Moravi

Srbija -

SVILAJNAC - Na visećem mostu preko Velike Morave, između sela Vojska u opštini Svilajnac i sela Bagrdan u Jagodini, završeni su radovi na popravci gazišta i drvene konstrukcije, koji su koštali više od pola miliona dinara.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na visećem mostu, dugom oko 200 metara, koji stanovnicima ovog kraja služi oko 60 godina, majstori su promenili polomljene i dotrajale daske i pragove.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Osim pešaka, preko visećeg mosta, koji je jedan od retkih u Evropi i svetu, koriste i automobili i traktori, iako postoje znaci da je saobraćaj preko mosta zabranjen za traktore. Most je i na jednoj i na drugoj obali reke pričvšćen čeličnim sajlama.

"Reč je o redovnoj sanaciji mosta, u rano proleće, a opština svake godine, dva puta, u jesen i proleće, pred velike poljske radove, obavlja popravku mosta. Svaka poravka košta između 500.000 i 600.000 dinara", rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Most su, zapisali su hroničari, šezdesetih godina izgradile jedinice Jugoslovenske narodne armije. Projektovao ga je kapetan Predrag Jovanović, a izgradila inženjerijska jedinica majora Mihajla Milutinovića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track