KRALJEVO GORE PROŠLO NEGO 2014. GODINE, VODA BILA VEĆA ZA 20 CENTIMETARA: Stradale fabrike, kritično u svih 68 mesnih zajednica
Foto: Kurir/J.S.

šteta će se tek utvrditi

KRALJEVO GORE PROŠLO NEGO 2014. GODINE, VODA BILA VEĆA ZA 20 CENTIMETARA: Stradale fabrike, kritično u svih 68 mesnih zajednica

Srbija -

Iako zvaničnih saopštenja o razmerama pričinjene štete od poplave u Kraljevu za sada nema, opšti je utisak da će posledice poplava biti veće nego ranijih godina.

foto: Kurir/J.S.

Samo u Industrijskoj zoni "Šeovac" nabujala voda iz obližnje rečice Makve poplavila je pogone u nekoliko preduzeća.

Prema rečima Radojka Janića, vlasnika jednog kraljevačkog preduzeća poplavni talas je za 20 centimetara bio veći nego što je to bio slučaj 2014. godine i naišao je takvom žestinom i brzinom da je bilo kakva odbrana bila nemoguća.

foto: Kurir/J.S.

- Ova poplava strašnija je od one iz 2014. godine jer je uz novoizgrađen bedem, pa i svu mehanizaciju i opremu koju smo upotrebili, bilo nemoguće da pogone zaštitimo od poplave.

Voda je nadolazila u talasima, a u hali su mašine bile čak 80 centimetara pod vodom. Evo, već treći dan je ispumpavamo iz preduzeća, kaže Janić.

foto: Kurir/J.S.

Prema njegovim rečima, niko ne može sa sigurnošću da zna kolika će biti materijalna šteta dok se situacija ne smiri i dok se ne otvore mašine. Problem je što se kod njih sva elektronika nalazi u ormanima pri dnu.

Štete od poplava pretrpelo je i niz drugih manjih privrednika u pogonima smeštenim po obodu grada i u selima na teritorij grada Kraljeva, a štete na usevima i u objektima za uzgoj i tov stoke takođe su veće nego 2014 godine.

- Poplave iz 2014. i 2016. godine bile su usmerene samo na pojedina kraljevačka naselja, a ovom poplavom zahvaćena je čitava teritorija grada Kraljeva. Procenjujemo da će materijalna šteta biti neuporedivo veća u odnosu na ranije poplave, kaže komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

foto: Kurir/J.S.

Gradonačelnik naglašava da u svih 68 mesnih zajednica u Kraljevu trenutno postoje problemi i apeluje na građane da budu strpljivi jer mehanizacija ne može istovremeno da bude na svim lokacijama.

- Nadam se da ćemo za par dana uspeti da rešimo najkritičnije situacije, a posle toga očekuju nas meseci otklanjanja posledica elementarne nepogode i na infrastrukturi, u domaćinstvima i kod privrednih subjekata, dodaje Terzić.

(Kurir.rs/J. S)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track