ONI SU OD DRŽAVE DOBILI KUĆE BESPLATNO: Ovih 30 porodica je obradovala pokrajinska vlada
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

bitan dan za vojvođansko selo

ONI SU OD DRŽAVE DOBILI KUĆE BESPLATNO: Ovih 30 porodica je obradovala pokrajinska vlada

Srbija -

Mladi bračni parovi iz Vojvodine, ukupno 30 porodica, dobilo je od Pokrajine po milion dinara bespovratno za kupovinu seoskih kuća.

Njima su danas uručeni ugovori u Pokrajinskoj Vladi, koja je za ove namene, a po osnovu Konkursa Zavoda za ravnopravnost polova, izdvojila ukupno 30 miliona dinara.

"Danas je bitan dan za vojvođansko selo, za AP Vojvodinu, a pre svega za vas, 30 mladih bračnih parova, jer ste imali privilegiju da sami birate kuću u kojoj ćete da živite, a mi smo tu da pomognemo samo u finansijskom smislu", poručio je mladim bračnim parovima pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je podsetio da Pokrajina petu godinu za redom uručuje ugovore mladim bračnim parovima, da je ovo šesti konkurs, te da je do sada za ove namene izdvojeno ukupno 241 milion dinara.

Sekretar Vuletić je najavio da je planirano da, nakon rebalansa budžeta, do kraja godine budee raspisan još jedan konkurs za dodelu novih 30 ugovora.

Resorni sekretar je govorio i o statističkim podacima koji pokazuju kakva je situacija u Vojvodini, kada je reč o naseljenosti seoskih naselja.

Od 465 naselja, 52 su gradska, a ostala seoska. U 74 seoska naselja živi manje od 1.000 stanovnika, u 50 manje od 500, u 43 manje od 200, u 13 manje od 100, a u četiri čak manje od 50 stanovnika.

"I to je suština i pravac delovanja Pokrajinske Vlade u demografskom i podsticajnom, a pre svega u ljudskom smislu. Da ohrabrimo ljude da žive na selu i da imaju krov nad glavom", rekao je sekretar Vuletić.

1 / 5 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović kaže da je odziv na ovom konkursu bio nešto manji u odnosu za prethodne, te da je razlog štrajk Katastra, u kojem su bračni parovi morali da preuzimaju neophodnu dokumentaciju.

"Na dosadašnjim konkursima ukupno 213 porodica dobilo je ugovore, a danas smo uručili novih 30 ugovora bespovratnih sredstava iz redovnog budžetskog programa Zavoda. Interes je uvek velik. Ovog puta nešto manji, stigle su 183 prijave, zbog štrajka Katastra koji je poremetio stvari, ali mi smo maksimalno pomagali korisnima da kompletiraju neophodnu dokumentaciju", rekla je Diana Milović.

Ona je poručila korisnicima da im osnovni putokaz tokom sakupljanja dokumentacije budu Pravilnici Zavoda i sam konkursni poziv.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Promenjen je Pravilnik, sistem bodovanja i vrednost bodova, što je ljude malo zbunilo. Zato je osnovni savet korisnicima da im osnovni putokaz u sakupljanju dokumentacije i za bodovanje uvek bude Pravilnik", rekla je Milović.

Poručila je mladim bračnim parovima da nikad ne odustaju i da će biti novih konkursa za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini.

(Tanjug.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track