SVE VIŠE DROGE U SUBOTICI: Grad na udaru narkotika zbog blizine graničnih prelaza
Ilustracija, Foto: Shutterstock

predavanje na pravnom fakultetu

SVE VIŠE DROGE U SUBOTICI: Grad na udaru narkotika zbog blizine graničnih prelaza

Srbija -

Subotica na „udaru” narkotika i zbog blizine dva velika granična prelaza, Horgoša i Kelebije, na kojima se nađe velika količina droge, što je postalo i veliki društveni problem. U Srbiju krijumčari donose sve više spid i ekstazi, a iz Srbije krijumčare lekove i tablete !

SUBOTICA- Viši javni tužilac u Subotici Miroslav Krkelić, istakao je danas na Pravnom fakultetu u Subotici, da je SBO i okolina, teritorija pod „udarom” narkotika i zbog blizine dva velika granična prelaza Horgoša i Kelebije.

Predavači su bili i načelnik policijske uprave u Somboru Saša Dmitrašinović i Jelena Čakarević i Nebojša Tot, koji su edukovali studente oko pošasti i problema opojnih droga, kako bi kao budući pravnici, advokati ili tužioci lakše se suočavali sa zloupotrebama narkotika, što je ocenjeno i kao društveni problem.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Opojne droge su sve veći društveni problem, a da bi zloupotreba bila svedena na najmanju meru, neophodno je da policija, tužilaštvo i sudstvo budu mehanizam koji funkcioniše koordinirano”, rekao je VJ tužilac Krkelić.

„Više javno tužilaštvo u Subotici ima nadležnost i za granične prelaze Horgoš i Kelebija, a godišnje se na tim prelazima nađe i po nekoliko stotina kilograma raznih vrsta narkotika. U praksi dolazimo do različitih podataka, pa se tako u poslednje vreme najviše krijumčare tablete i lekovi iz Srbije u inostranstvo, a u Srbiju sve više krijumčari dopremaju ekstazi i spid”, rekao je pored ostalog Krkelić.

Predavači su istakli i da svaka pojava nove sintetičke droge stvara i poremećaje, posebno u zdravstvu, gde se stvara veliki broj psiho-fizičkih zavisnika, što dovodi vremenom do urušavanja čitave porodice.

„Sa druge strane u ekonomiji ti narko-dolari omogućavaju pranje novca, pa novac stečen na crnom tržištu prodajom droge prelazi u legalne tokove, a to je uvek veliki društveni problem”, rekao je danas Krkelić na Pravnom fakultetu Subotice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Predavači su istakli da je stoga neophodno da budući krivičari-pravnici, advokati, sudije i tužioci moraju steći temeljna znanja oko prepoznavanja ovih društvenih problema i kako da se spreče zloupotrebe oko narkotika.

Naglašen je i značaj prevencije i ovakvih obuka oko zloupotreba, jer se studenti uglavnom sami snalaze oko podataka o štetnosti narkotika i svim posledicama koje droga donosi pojedincima koji je koriste ili trguju sa drogom, ali i porodici i društvu.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track