ŠTIĆENICI DEČIJEG SELA IZ SREMSKE KAMENICE DOBILI STANOVE: Vojvodina im poklonila 3 stana u Novom Sadu (FOTO)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

koristiće ih studenti

ŠTIĆENICI DEČIJEG SELA IZ SREMSKE KAMENICE DOBILI STANOVE: Vojvodina im poklonila 3 stana u Novom Sadu (FOTO)

Srbija -

Štićenici Dečijeg sela iz Sremske Kamenice, koji su napunili 18 godina i više nisu u sistemu socijalne zaštite, od danas će imati na raspolaganju tri stana u Novom Sadu.

Reč je o službenim stanovima, koji su javna svojina Autonomne Pokrajine Vojvodine, a koja je pokrajinska vlada opredelila za potrebe Dečijeg sela.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Stanovi se nalaze u Ulici Veljka Petrovića, potom u Vase Stajića i treći u Ulici Vladimira Nikolića, koji su danas posetili predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Dečijeg sela Mirko Jankelić.

"Ovi su stanovi su bili u režimu službenih stanova, u vlasništvu APV, kao javna svojina i mi smo, videvši da nema potrebe za njihovim korišćenjem u tom režimu, stanove adaptirali i predajemo ih Upravi Dečijeg sela na dalje korišćenje", rekao je Mirović.

Stanove će koristiti štićenici koji su napunili 18 godina i više nisu u sistemu socijalne zaštite, odnosno više nisu smešteni u objektu Dečijeg sela.

"Oni će moći da ih koriste ili kroz sistem 'kuća na pola puta' ili kroz neki drugi program Dečijeg sela. Ono što je najvažnije jeste da će ti mladi ljudi na ovaj način moći da se potpuno integrišu u društvo, da se osamostale, da imaju bolje uslove za učenje, studiranje, kasnije i za posao i srećniji život", rekao je Mirović.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Dečijem selu trenutno ima 15 studenata, a dvojica su na master studijama.

"Svi oni bili su deca Dečijeg sela, u to vreme završavali osnovne, srednje škole, potom upisivali fakultete. Dvojica, na primer, uspešno završavaju master studije. Ovim stanovima unapređujemo njihove uslove za život i integraciju u društvo", rekao je direktor Dečijeg sela Mirko Jankelić.

Kaže da je i do sada ta ustanova pomagala svojim štićenicima, te da je uveren da će pokrajinska vlada i ubuduće podržavati njihov rad i na ovaj način pomagati, što najviše znači samim štićenicima te ustanove.

"Zahvaljujući ovakvom stanovima koje je pokrajinska vlada opredelila za Dečije selo, mi ćemo uspeti da se profilišemo kao pružaoci još jedne usluge u sistemu socijalne zaštite, a to je stanovanje uz podršku za mlade, koji napuštaju sistem socijalne zaštite. To znači da mladi koji su napustili svoj boravak u ustanovama i trebaju da izađu, a nemaju uslova za povratak u sredinu, odakle potiču, da im damo dodatnu podršku za integraciju u društvo", objasnio je Jankelić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track