NEMA ZARAZE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA: Najugroženiji Lučani, epidemiološka situacija pod kontrolom (FOTO)
Foto: Gradska uprava Kraljevo

Sprovođena dezinfekcija

NEMA ZARAZE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA: Najugroženiji Lučani, epidemiološka situacija pod kontrolom (FOTO)

Srbija -

Meštani Moravičkog okruga koje je pogodila poplava prošle sedmice još uvek sabiraju štete na svom domaćinstu, ali pojavili su se neki novi problemi i brige koje ih muče, a to je strah od nekih zaraznih bolesti.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku dr Davor Obrenić rekao je da se na područjima koja su bila poplavljena sprovode mere pojačanog higijenskog epidemiološkog nadzora od momenta kada su se poplave dogodile.

1 / 8 Foto: Gradska uprava Kraljevo

"Ekipe Zavoda su na terenu u predhodnih sedam dana. Najugroženija teritorija je opština Lučani. Naime ZZJZ vršio je obilazak terena u predhodnoj sedmici u skladu sa ažuriranim spiskovima koje smo dobijali od nadležnih iz gradskih uprava. Sprovođena je dezinfekcija kako u privatnim objektima tako i u privrednim subjektima. Do sada je urađeno oko 150 objekata na teritoriji opštine Lučani”, kazao je dr Obrenić dodajući da se sprovode sve preventivne mere kako bi se sprečilo da dođe do zaraze.

"ZZJZ vrši pojačanu kontrolu svih vodovoda na teritoriji celog Moravičkog okruga i mogu reći da je snabdevanje stanovništva vodom za piće uredno i da gradski vodovodi isporučuju higijensku vodu za piće. Takođe, ZZJZ sprovodi mere pojačanog epidemiološkog nadzora prvenstveno nad crevnim zaraznim bolestima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, odnosno, prijavljuje se uobičajen broj crevnih zaraznih bolesti na ovoj teritoriji”, naveo je dr Obrenić.

foto: RINA

On savetuje građanima da redovno sprovode opšte mere zaštite za sprečavanje prenošenja bolesti.

"Građanima savetujem da održavaju ličnu higijenu, vode računa o upotrebi ispravnih namernica za ishranu i higijenske vode za piće. Dakle, da se pridržavaju svih onih mera koje im mi govorimo i na koje ih upozoravamo da bi sprečili da dođe do nastanka nekih zaraza”, istakao je dr Obrenić.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track