PRAZNIK IGRE I RADOSTI U LAPLJEM SELU KRAJ GRAČANICE: Evo kako je 2.000 dečaka i devojčica iz srpskih enklava učilo da igra Moravac i Užičko kolo (FOTO, VIDEO)
Foto: Z.Š.

čuvaju tradiciju

PRAZNIK IGRE I RADOSTI U LAPLJEM SELU KRAJ GRAČANICE: Evo kako je 2.000 dečaka i devojčica iz srpskih enklava učilo da igra Moravac i Užičko kolo (FOTO, VIDEO)

Srbija -

GRAČANICA - Više od dve hiljade dečaka i devojčica iz srpskih enklava u centralnom delu Kosova i Metohije, okupljeni u Lapljem Selu, poslali su danas čitavom svetu prelepu, emotivnu sliku igre i radosti, na koje i oni imaju pravo.

U ovom mestu danas je održana dečja kolonija pod imenom "Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji". Dečaci i devojčice iz Gračanice, Lapljeg Sela, Kišnice, Sušice, iz Donje i Gornje Gušterice, Barovca, Slivova, Livađe, Dobrotina, Ugljara, Kuzmina, Plemetine, Prilužja, iz Babinog Mosta i Čaglavice, u jedinstvenom danu posvećenom srpskoj traciji, kulturi, na času na kome se uči kako se voli Srbija, na tren su zaboravi na običnu, tešku svakodnevicu, par sati proveli u radosti i igri.

foto: Kurir/Z.Šaponjić

U sportskoj dvorani u Lapljem Selu, koja je od jutra bila puna dece, graje, smeha, uz zvuke "Moravca", "užičkog kola" deca su danas učila još jednu lekciju, važniju od onih običnih, svakodnevnih, školskih.

- Cilj je da deca nauče, da ne zaborave šta je naše, a to je naša kultura, naš identitet. Moramo pre svega očuvati kulturu da bismo opstali i ostali ovde. Deca su najbolji deo ove zajednice, imamo kome i imamo šta da ostavimo - reči su Snežane Jovanović, direktorke Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici.

"Venac" koji već okuplja više od 300 dece, igrača, organizator je ove kolonije uz lokalnu samoupravu Gračanice, pomoć Vlade Srbije, srpskih ministarstava kulture i prosvete.

foto: Kurir/Z.Šaponjić

- Važno je da nauče srpsko kolo, da od malih nogu vide, nauče šta je naša tradicija, naša kultura - kaže Zdravko Ranisavljević, etno - koreolog.

Korak po korak, uz taktove srpskih kola, već posle pola sata vežbe, dugo kolo dečice, lepe, prelepe, već je igralo, neki dečaci i devojčice veštije, drugi manje okretno, ali, lekcija je bila naučena.

-Ovo je jedna lepa slika koju šaljemo iz Gračanice. Danas se okupio veliki broj dece koja su naša budućnost na ovim prostorima. Ovim pokazujemo da negujemo našu tradiciju i da smo privrženi našim korenima - reči su Srđana Popovića, gradonačelnika Gračanice.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja