NAJBOLJA ŠLJIVOVICA U SRBIJI JE IZ ČAČKA, A PRAVI JE PROFESOR ELEKTROTEHNIKE: Rakija Milana Plazinića pobedila na takmičenju, a evo koliko godina je potrebno da odleži da bi bila tako dobra
Foto: RINA

komisija probala 51 uzorak rakije

NAJBOLJA ŠLJIVOVICA U SRBIJI JE IZ ČAČKA, A PRAVI JE PROFESOR ELEKTROTEHNIKE: Rakija Milana Plazinića pobedila na takmičenju, a evo koliko godina je potrebno da odleži da bi bila tako dobra

Srbija -

ČAČAK – Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Milan Plazinić sa katedre za elektrotehniku i elektroniku, i posvećeni voćar u rodnoj Premeći pod Jelicom, pobednik je smotre za najbolju šljivovu prepečenicu u Srbiji 2018.

Ovo takmičenje već osmu godinu zaredom priređuje Institut za voćarstvo u Čačku, prikupljajući i ocenjujući pobedničke uzorke sa 11 regionalnih smotri u toku prethodne godine, odžanih širom naše države, od Šapca do Sočanice.

Na čelu ocenjivačke komisije, koja je juče počela ocenjivanje 51 uzorka i rad završila u kasnoj večeri, bio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević, vodeći srpski stručnjak za rakije.

foto: RINA

Na čelu ocenjivačke komisije, koja je prekjuče počela ocenjivanje 51 uzorka i rad završila u kasnoj večeri, bio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević, vodeći srpski stručnjak za rakije.

- Komisiju čine devetorica znalaca za ovu oblast, i mislim da tako pouzdan sastav ne postoji nigde u Evropi, čak ni u svetu. Dobili smo, pod šiframa, uzorke naših najboljih prepečenica, jačine od 40 do 55 stepeni, i obično pobeđuje ona koja je odležala najmanje četiri ili pet godina, jer bez toga nema dobrog bukea. I sve više se traži po splavovima i kafićima. Očekujemo da se sledeće godine u takmičenje uključe i uzorci sa smotri iz Republike Srpske, vrlo jakih, u Ugljeviku, Laktašima i Mrkonjić gradu – kazao je profesor Nikićević.

Čačanski Institut je, kao dokazana naučna ustanova, domaćin ove smotre a tu u istraživanjima glavno mesto pripada dr Branku Popoviću, koji nam veli:

- Ovo takmičenje dokaz je da je unapređen kvalitet šljivovih prepečenica U Srbiji, i pokušaj da našoj šljivovici udahnemo novi život. Mislim da smo uspeli. U Srbiji nema boljih prepečenica nego na ovoj smotri, 20 poena niko nikad nije dobio, ali postoje rakije koje se približavaju tom apsolutnom kvalitetu – rekao nam je dr Popović.

Inače, pobednička prepečenica profesora Milana Plazinića ocenjena je sa 18,79 poena, koliko je dobila i rakija drugoplasiranog Mirka Ševića iz Blaznave kod Topole. Treće mesto dele deda i unuka, Stanimir Minić iz Donje Trepče i Jovana Novaković iz Čačka sa 18,76.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track