I DALJE NEJASAN UZROK POMORA 50 MILIONA KIKINDSKIH PČELA: Nema utehe za ojađene pčelare, ostali bez sigurnog prihoda
Foto: Kurir/S.U.

35 gazdinstava ostalo bez 1.668 košnica

I DALJE NEJASAN UZROK POMORA 50 MILIONA KIKINDSKIH PČELA: Nema utehe za ojađene pčelare, ostali bez sigurnog prihoda

Srbija -

Ko je odgovoran za masovan pomor čak 50 miliona pčela u okolini Kikinde i nanetu materijalnu štetu od oko 230.000 evra još nije poznato.

Utehe za ojađene pčelare nema ni nakon što su im u četvrtak konačno dostavljeni rezultati uzoraka koje je republički fitosanitarni inspektor, u dva navrata, uzeo sa pšeničnih polja u okolini Kikinde. Pčelari su izrazili sumnju da je do trovanja nakon tretiranja pšenice hemijskim preparatima. Međutim, u izveštaju fitosanitarnog inspektora se navodi da “izvor masovnog uginuća pčela nije u uzorkovanoj pšenici jer se pčele ne hrane na pšenici i jer su uzorkovane pšenice bile u fazi precvetavanja do faze nalivanja zrna i da izvor nije ni u uzorkovanoj slačici koja je bila u fazi intenzivnog cvetanja.

Laboratorijskom analizom nije utvrđeno prisustvo kontaminenata koji su otrovni za pčele i čije prisustvo dovodi do uginuća”.

foto: Kurir/S.U.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara ”Kikinda”, ne miri se sa ovim rezultatima i naglašava da tek treba da dobiju rezultate analiza uginulih pčela.

"Neću da budem preterano ironičan, ali se nakon čitanja izveštaja republičkog fitosanitarnog inspektora može zaključiti da su naše pčele uginule zbog velike ljubavi, sreće i zadovoljstva, a ne od otrova. Konkretno, u izveštaju stoji da su upotrebljavani pojedini otrovi, da su opasni i štetni za pčele, i da su to preparati koji se koriste u zaštiti pšenice. Ponovo postavljam pitanje od čeka je stradalo oko 50 miliona pčela u delu kikindskog atara? Neka nam neko objasni zašto je 35 pčelarskih gazdinstava ostalo bez 1.668 košnica", kategoričan je Čolak.

Sagovornik Kurira kaže da je o svemu već razgovarao sa predstavnicima resornog pokrajinskog sekretarijata, a da puno nade polaže u sastanak sa Branislavom Nedimovićem, ministrom poljoprivrede.

foto: Kurir/S.U.

"Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i moju malenkost u utorak očekuje sastanak sa ministrom poljoprivrede. Iznećemo našu muku, a sve u cilju da se kolegama pčelarima pomogne jer su ostali bez sigurnog izvora prihoda. Postradali pčelari ne smeju da ostanu prepušteni sami sebi", ispričao je Čolak.

Stiže pomoć iz Rače

U Kikindu će u subotu biti dopremljeno između 50 i 60 pčelinjih zajednica koje su sakupile naše kolege iz Rače.

"Akcija prikupljanja novčanih sredstva i pčelinjih društava je u toku, a mi očekujemo da do kraja razjasni šta se dogodilo. Prvi pomor u okolini Kikinde se dogodio još 2008. godine, dok smo pravu katastrofu doživeli 2015. Tada je stradalo više od 3.500 košnica. Šteta je procenjena na čak 700.000 evra", kaže Čolak.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track