Najnovije vesti

PANIKA NA JUGU SRBIJE ZBOG ZMIJA OTROVNICA: Četvoro završilo u bolnici posle ujeda! EVO GDE SE SVE KRIJU! OPREZ
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

BEŽE OD VRUĆINE

PANIKA NA JUGU SRBIJE ZBOG ZMIJA OTROVNICA: Četvoro završilo u bolnici posle ujeda! EVO GDE SE SVE KRIJU! OPREZ

Srbija

Troje pacijenata nalaze se na lečenju u leskovačkoj bolnici zbog ujeda zmija otrovnica, dok je još jedan Nišlija zadržan u KC Niš posle ujeda zmije, jer se ne zna da li je otrovna ili ne.

U leskovačkoj bolnici u proteklih petnaestak dana imali su povećan broj pacijenata zbog ujeda zmija. Samo u proteklih šest dana bilo je šest slučajeva ujeda, od čega su u tri slučaja bile otrovnice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Jedan pacijent koga je ujela zmija zadržan je na Infektivnoj klinici u Nišu. Verovatno je u pitanju ujed neotrovnog smuka, ali pošto se to ne zna sa sigurnošću, on je zadržan preventivno", kaže direktor Infektivne klinike prof. dr Miodrag Vrbić.

Herpetolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije Danko Jović kaže da se zbog velikih vrućina zmije ovih dana mogu naći češće u hladovini nego na suncu, te da u narednih petnaestak dana treba biti oprezan jer im je pojačana aktivnost zbog sezone parenja pa se mogu naći i na mestima gde ih obično ne očekujemo.

"Izuzetno visoke temperature nisu povoljne za zmije pa one beže od vrućine i sklanjaju se u hladovinu. Jedini savet jeste da oni koji žive u prizemlju budu prisutni kada su im otvoreni vrata i prozori jer zmija može da se skloni u kuću, stan ili podrum u potrazi za hladovinom", objašnjava Jović.

Dodaje da je, kod kretanja u prirodi, kako bi se izbegle zmije, potrebno da se ljudi kreću stazama, a ako, na primer, žele da naprave piknik u hladovini, prvo dobro osmotre prostor oko sebe.

Česte pojave neotrovnih zmija u gradu znače da su aktivnije zbog sezone parenja.

"U gradu nema otrovnica, ali ima smukova. U potrazi za hranom mogu se videti na đubrištima, gde ima puno pacova, miševa, kojima se hrane. Sada se zbog vrućine kriju po žbunovima, drveću, po podrumima... Jedini način da sprečimo da se te zmije nađu u stanovima jeste da za sobom zatvaramo vrata kada nismo tu. Sezona parenja traje u narednih 15 dana, tako da će njihova aktivnost biti pojačana. Hormoni im rade, ne obraćaju ni one pažnju gde se nalaze, mogu se naći na mestima gde se ne očekuju. Pošto one vode samotnjački način života, posle sezone parenja će se povući", savetuje Jović.

Zmije vadili iz automobila i skutera

Aktivisti niškog udruženja "Zooplanet" i Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana, koji na poziv građana hvataju zmije i vraćaju ih u prirodu, poslednjih dana imaju pune ruke posla. Nišlije su tako juče izvukle smuka koji je ušao u motor automobila, dok su članovi "Poskoka" poslednjih dana vadili zmije iz gepeka automobila, iz skutera, kuće...

"Poslednjih nekoliko dana u Nišu, Aleksincu i Prokuplju imali smo pet, šest poziva zbog neotrovnih zmija koje su ušle u stanove ili kuće", kaže predsednik "Zooplaneta" Dušan Stojanović.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Profimedia, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...