NEĆEMO PARKING, HOĆEMO PARKIĆ: Lozničani protestovali protiv najavljene seče stabala i gradnje parkiniga u njihovom parkiću
Foto: T.Ilić

ne daju zelenilo

NEĆEMO PARKING, HOĆEMO PARKIĆ: Lozničani protestovali protiv najavljene seče stabala i gradnje parkiniga u njihovom parkiću

Srbija -

LOZNICA – Uzmemireni informacijom da će u parku smeštenom između ulica Đure Jakšića, Branka Radičevića i Svetoga Save biti urađena tri parkinga sa 75 parking-mesta i zbog toga posečeno ‘’najmanje dvadeset stabala’’ stanari zgrada iz ovog dela Loznice okupili su se sinoć (15.6) oko 20 sati kako bi sprečili tu nameru gradske vlasti. Osim odraslih na skupu je bilo mnogo dece koja su nosila svoje crteže sa porukama ‘’Nećemo parking, hoćemo parkić’’, ‘’Ne damo da nam sečete drveće’’, ‘’Nećemo beton, umesto trave’’.

foto: T.Ilić

Stanari su, kako kažu, spremni za dogovor sa lokalnom samoupravom, ali su postavili svoje ‘’crvene linije’’ od kojih neće odstupiti. Oni kažu da su se spontano okupili, da u njihovom stavu nema politike već ih samo zanima zaštita njihove životne sredine i parka u kojima su nekada odrastali oni, a sada se tu igraju njihova deca i unuci.

- Spremni smo da se naprave parking mesta po obodu parka uz što manje zauzimanja zelenih površina i bez seče stabala. U unutrašnjosti parka nećemo dopustiti nikakvu seču drveća niti pravljenje parkinga. Proverili smo i saznali da su sva stabala na prostoru planiranom za parking zdrava tako da priča o bolesnim stablima neće proći, a jedino možemo dopustiti da bude posađeno još neko stablo. Dogovoreno je da sakupimo potpise za peticiju protiv parkinga u našem parku, a onda ćemo razgovarati sa nadležnima jer smo spremni za dogovor u obostranom interesu. O našem trošku ćemo, ako je potrebno, angažovati stručnjaka da uradi plan za uređenje parka jer sigurno postoji bolje rešenje od onoga da se seku stabla – kažu stanari.

foto: T.Ilić

Oni nisu zadovoljni objašnjenjima da nema dovoljno parking prostora i ukazuju na činjenicu da su u obodnim ulicama uređena parking mesta na kojima se parkiranje plaća prazna, a da su trotoari prepuni vozila od kojih pešaci ne mogu da prođu. Tvrde i da u gradu ima bar nekoliko lokacija pogodnih za izgradnju podzemne, ili nadzemne garaže, a ne da se samo seku stabla kao što je učinjeno u Bulevaru Dositeja Obradovića čija je rekonstrukcija u toku gde je drvored potpuno isečen i više nema stope hladovine.

foto: T.Ilić

- Ne znam šta se dešava, ali kao da je zavladao neki drvocid, samo se gleda gde koje stablo poseći zarad parkinga. Najluđe je što uređeni parkinzi zvrje prazni. Niko neće da plati parkiranje, a saobraćajna i komunalna policija žmure na gomilu vozila po trotoarima. Da svako radi svoj posao slika bi bila drugačija. Ovaj park je jedan od najlepših u gradu i sad neko ovde hoće beton umesto trave, parking umesto stabala, sigurano ima boljeg rešenja - kaže jedan od starijih stanar ovoga parka, poznatog kao park ‘’kod bazena’’ koji je danas prazan, a vode je imao šesdesetih godina prošloga veka.

foto: T.Ilić

Ne znaju građani ni da li je plan budućeg izgleda parka bio na javnom uvidu, i smatraju da je informaciju o tome šta se planira trebalo postaviti na njihove ulaze, ili o tome izvestiti upravnike zgrada koji bi im je preneli. Stanari nisu hteli pojedinačno da se fotografišu ni da im se navode imena. Kažu to će kada se sve dogovore i izaberu predstavnike koji će ih zastupati u daljim razgovorima.

Uglavnom odlučni su da dogovora može biti, ali bez sečenja stabala i bez parkinga unutar parka, ispod njihovih prozora. Kao što deca kažu - ‘’Nećemo parking, hoćemo parkić’’.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track