SPREČENE LJUDSKE ŽRTVE: Sredstvima Vlade Srbije ove godine regulisan deo reke Gruže čime je izbegnuta veća tragedija!
Foto: Kurir

opština knić

SPREČENE LJUDSKE ŽRTVE: Sredstvima Vlade Srbije ove godine regulisan deo reke Gruže čime je izbegnuta veća tragedija!

Srbija -

Regulacijom reke Gruže u donjem toku koji je finansirala Vlada Srbije ove godine izbegnuta ozbiljnija tragedija prilikom nedavnih poplava. Voda se povlačila brže.

foto: Kurir

Palo 120 litara kiše po m2 za jedan dan što je mesečni prosek u ovo doba godine. Opština Knić najpogođenija je prilikom nedavnih poplava u centralnoj Šumadiji. Šteta se i dalje utvrđuje, mada i sami prvi podaci govore o katastrofi kakva odavno nije viđena na ovim prostorima. Ukupno 12 porodica je ostalo bez ičega, uništena je letina u donjem toku reke Gruže, a pogođena su i istimeno mesto Gruža, sela Guberevac, Leskovac, Zakuta i ostala koja imaju atare u priobalju reke u dužini od desetak kilometara.

foto: Kurir

Apokaliptične scene zarobljenih porodica, mrtvih životinja i bujice koja nosi automobile i traktore kakve se ne pamte u poslednjih pola veka u Šumadiji donele su ogromne padavine. Samo u jednom danu palo je 120 litara kiše po metru kvadratnom koliko u ovom periodu padne kiše za čitav mesec.

foto: Kurir

- Veliki problem u takvim uslovima napravili su nam i bujični potoci i reke. Sada moramo izvući nauk iz svega, i tom problemu pristupiti intenzivnije. Sreća u nesreći jeste činjenica da je sredstvima Vlade Republike Srbije ove godine regulisan deo reke Gruže u donjem toku tako da je voda brže oticala i izbegnuta veća tragedija - kaže Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić koja još uvek rešava problem sa pijaćom vodom, zato što su bunari zagađeni prilikom poplava.

foto: Kurir

Zajednički projekat opštine Knić i grada Kraljevo, koji je finansirala Vlada Republike Srbije regulisan je donji tok reke koja je plavila ovo područje unazad 60 godina, a reč je o hiljadu hektara najplodnijih oranica i voćnjaka u Šumadiji.

Prema rečima predsednika Nikolića sada je bitno da se iniciraju zajednički sastanci kako bi se regulisao i gornji tok reke, kao i da se srede pritoke koje su zapuštene.

- Ako se sagleda samo šteta nastala ove godine onda se svrsishodnost sređivanja reka može uočiti vrlo brzo. Ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da voda nije oticala brže kroz sređeni deo reke - kaže Nikolić.

Prvi prelimanarni rezultati kažu da je šteta u 40- ak sela knićanske opštine prevazilazi četiri miliona evra.

Kurir.rs/D. Ilić/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track