NAČELNIK ŠKOLSKE UPRAVE U SOMBORU: U 2 subotičke škole 10 minuta ranije otvoreni testovi uz prisustvo komisije i supervizora
Foto: N.H.

izlaznost na polaganje 99 odsto

NAČELNIK ŠKOLSKE UPRAVE U SOMBORU: U 2 subotičke škole 10 minuta ranije otvoreni testovi uz prisustvo komisije i supervizora

Srbija -

U Subotici je 1.200 osmaka, malih maturanata polagalo u ponedeljak test iz srpskog, u sredu kombinovani test, a sutra polažu test iz matematike, koji je odložen za dva dana, jer su "procureli” testovi matematike osvanuli na društvenim mrežama.

Borislav Staničkov, rukovodilac Školske Uprave u Somboru, koja je nadležna za 78 osnovnih škola, tridesetak srednjih, ukupno za 120 ustanova, potvrdio je da su u dve subotičke škole, među 15 pomenutih, desetak minuta pre devet časova otvoreni testovi, ali uz prisustvo komisije i supervizora.

"Sačinjen je i zapisnik, date su izjave i nema sumnje u bilo kakvu neregularnost oko testova u dve subotičke škole. Što se tiče preliminarnih saznanja oko polaganja testova, važno je i povodom „provale” testa iz matematike, da je izlaznost učenika na ispite srpskog i kombinovanog testa bila gotovo 100 odsto. Na nivou Školske Uprave Sombora, koja obuhvata sedam lokalnih samouprava, više od 99 odsto je izlaznost. Samo učenici koji su zdravstveno bili sprečeni nisu izašli na polaganje testova”, istakao je Staničkov i dodao da se ostali deo kalendara ne menja, lista želja će se proveravati 3. jula i konačni rezultati će biti u previđenom roku.

O izlasku dece na ulice i zahteva oko ukidanja male mature, povodom "procurelog" testa matematike, Staničkov kaže, da svaka takva situacija ima i nepredviđene reakcije.

foto: N.H.

"Nije takav događaj slučaj samo u Srbiji, primera „provale” testova je bilo i u Velikoj Britaniji, recimo. Mislim da je ideja o maloj maturi dobra, da ona ispravlja čak različite kriterijume i „nepravde”, u odnosu na učenike koji imaju stvarno znanje, pa i veću šansu da upišu željenu srednju školu. Svi nedostaci sistema se menjaju, a krajnji cilj je da sve bude u digitalnoj formi, kada sve škole budu imale kvalitetne računare i brz internet”.

Načelnik Školske uprave Sombor kaže, da je lično bio iznenađen što su procureli testovi iz matematike.

"Procedura je bila jasna, a svako u lancu se pridržava propisanog. Mi svake godine na nivou školskih uprava održavamo sastanke, sa supervizorima, nastavnicima, uputstva se štampaju, ali zbog propusta dođe do nepredviđenih situacija. Mi čak imamo u Školskoj upravi Sombor i nadzor policije i zapečaćene prostorije. Jeste desetak minuta ranije u dve škole otvoren test, ali uz prisustvo supervizora i predsednika komisije”, kaže Staničkov.

On naglašava, da su zbog odlaganja testa matematike veći i troškovi i korišenje resursa u prazno.

"Da pođem od svog primera. Ja sam od sinoć od 20 časova, do danas dva puta bio u Beogradu, da bih preuzimao kombinovane testove i testove za matematiku, kao i za prevode na četiri jezika, jer imamo četiri nacionalne manjine u okviru školske uprave Sombor. Sredstva koja se ulažu, trebalo bi da budu u interesu učenika, pa i sa učenicima treba razgovarati, da shvate da im njihovo znanje ostaje i služi i ličnom razvoju i razvoju društva”, kaže Staničkov.

Ocenjuje da su prvi rezultati testa iz srpskog jezika škola te Uprave na nivou prošlogodišnjih, na republičkom proseku.

"Na kombinovanom testu bila su i teorijska i pitanja iz života, pa je trebalo malo više razmišljanja, a prvi utisci su, da su rezultati zadovoljavajući. To je prilagođavanje našoj reformi, sa ciljem primene znanja u praksi, savladavanja veština i razmišljanja, a do naredne školske godine biće obučeno u Srbiji oko 20.000 prosvetara ”, kaže Staničkov.

(Kurir.rs/N.H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track