NAGRADA VASKO POPA OTIŠLA KRALJEVAČKOM PESNIKU: Dejan Aleksić poneo prestižno priznanje
Foto: Profimedia

dodeljuje se od 1995. godine

NAGRADA VASKO POPA OTIŠLA KRALJEVAČKOM PESNIKU: Dejan Aleksić poneo prestižno priznanje

Srbija -

Kraljevački pesnik Dejan Aleksić, glavni i odgovornik urednik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva i časopisa "Povelja", ovogodišnji je laureat jedne od najuglednijih pesničkih nagrada u Srbiji - „Vasko Popa“, za knjigu "Radno vreme raja", u izdanju novosadskog Kulturnog centra.

- Iako je knjiga složena, kako u formalnom, tako i u tematskom smislu, reklo bi se da se, kad je o potonjem reč, izdvaja stara pesnička tema – usamljenost. Ona ovde zadobija egzistencijalne i kognitivne dimenzije koja natkriljuje smiren izraz i sklad između reči i smisla. Pesnički subjekt veruje da svaki oblutak krije u sebi po jednu reč, tako je raj ovozemaljsko spasenje u traganju za zaboravljenim, slućenim, ali najčešće neizrečenim rečima, kaže se u saopštenju žirija.

Žiri, koji su činili Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak zaključuje da Aleksić spada među malobrojne pesnike koji su uspeli da se vinu do životne imanencije koja deluje onostrano i daleko, iako je ona najviše naša, ovdašnja, bliska i sasvim ljudska.

Dejan Aleksić (1972.), pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu, autor je brojnih knjiga iz pomenutih književnih oblasti. Zavredio je najuglednije književne nagrade kao što su: Zmajeva, Meša Selimović, Branko Ćopić, Branko Miljković, Prosvetina, Risto Ratković, Matićev šal…Gotovo da nema nagrade kojom nije nagrađeno njegovo delo namenjeno najmlađim čitaocima. Preveden je na više svetskih jezika.

Nagrada „Vasko Popa“ dodeljuje se od 1995. godine i sastoji se od novčanog iznosa i povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše. Nagradu dodeljuje „Agencija Đorđević” u Vršcu, a darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i „Senzal kapital”.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track