ČINI ČUDA! POSLE TEŠKIH OPERACIJA KIČME PACIJENTI NA NOGAMA I OTPUŠTENI KUĆI: Ovaj francuski hirurg u Kragujevcu spasava ljude od invaliditeta (FOTO)
Foto: Kurir/D.I.

svetski priznati hirurzi iz Španije i Francuske uradili 40 operacija

ČINI ČUDA! POSLE TEŠKIH OPERACIJA KIČME PACIJENTI NA NOGAMA I OTPUŠTENI KUĆI: Ovaj francuski hirurg u Kragujevcu spasava ljude od invaliditeta (FOTO)

Srbija -

Posle operacije koju je uradio prof dr Šarl Kort (Charles Court), profesor Pariskog univerziteta i jedan od vodećih spinalnih hirurga u Evropi trojica pacijenta iz Kliničkog centra otpušteni na kućno lečenje posle nekoliko dana. Iako su imali prelom kičme oni su spaseni invaliditeta.

foto: Kurir

- Ne mogu da verujem da sam posle teške saobraćajke i preloma kičme na nogama i da idem kući. Naš narod je ubeđen da posle ovakvih povreda sledi višemesečni oporavak i da je izvesno da ljudi ostaju nepokretni. I ja sam bio uplašen, svašta mi je prolazilo kroz glavu- kaže pacijent S.S.

foto: Kurir/D.I.

Prema njegovim rečima on se oseća dobro, a sama činjenica da je prohodao izaziva čuđenje.

foto: Kurir

- Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja i RFZO postajemo vodeći centar za operaciju najtežih kičmenih oboljenja kod dece i odraslih. Ideja da se vodeći svetski stručnjaci dovode u Šumadiju i operišu bolesnike koji su se ranije operisali u inostranstvu ima dalekosežan značaj. Pored ogromne materijalne prednosti lečenja, država je uštedela već četiri miliona dolara, reč je i o razmeni iskustava, edukaciji doktora ali i stvaranju i unapređenju prostornih kapaciteta. To je temelj za pristup reorganizacije Urgentnog centra u čiju rekonstrukciju država ulaže 30 miliona evra - kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor KC „Kragujevac“.

Ovo su rezultati akcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Kliničkog centra „Kragujevac“ u okviru programa razvoja Regionalnog spinalnog centra u glavno mgradu Šumadije. Do sada su svetski priznati hirurzi iz Španije i Francuske uradili 40 operacija najtežih pacijenata sa deformitetom kičme u okviru koga je država uštedela preko četiri miliona evra.

Profesor dr Šarl Kort, šef spinalne hirurgije Univerzitetske bolnice Bicetre u Parizu,čija je uža specijalnost minimalnoinvazivna hirurgija kičmenog stuba i hirurgija koštanih tumora operisao je petoro ljudi. Trojica pacijenata S.S, S.V i P. I. koji su imali prelome kičme posle saobraćajnih nezgoda već su otpušteni na kućno lečenje.

-Uradili smo uspešno ukupno pet operacija, dva vrlo teška deformiteta i tri preloma kičme po najvišim svetskim standardima. Prijatno sam iznenađen znanjem i veštinama koji vaši mladi spinalni hirurzi poseduju i ubeđen sam da će ovo sada postati standardna procedura u lečenju vaših pacijenata- kaže dr Kort za Kurir.

- Vrata moje klinike u Parizu širom su otvorena za edukaciju doktora iz Kragujevca. Već na jesen prvi doktori dođi će u Francusku na usavršavanje. Lekari u Kragujevcu su obučeni, iznenađen sam kako su uradili pripreme i potrebne analize što govori da ovde postoje tehnički uslovi za najteže operacije. Otuda je razmena iskustva i upoznavanje sa najsavremenijim metodama koje se primenjuju u Evropi samo nadogradnja - kaže dr Kort.

Prema njegovim rečima on će i ubuduće operisati u Kragujevcu, ali da je postavljen i strateški cilj da se saradnja proširi na nivou Univerzitetskih bolnica.

Načelnik Spinalne hirurgije i šef tima kragujevačkih lekara dr Srđan Vlajović kaže da će se ubuduće pažnja posvetiti i operacijama raka kičmenog stuba.

-Pored dece koja su operisana, ovoga puta operisane su i odrasle osobe. Ovim primerom se vidi da smo na putu da uvedemo takav nivo standarda da se pacijenti posle svega nekoliko dana posle operacija najtežih povreda kičme otpuštaju na kućno lečenje posle svega pet-šest dana boravka u bolnici-kaže dr Vlajović.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja