Najnovije vesti

OTKRIVEN MOZAIK: Grb Kneza Lazara
Foto: www.krusevac.rs

obeležavanje dana grada

OTKRIVEN MOZAIK: Grb Kneza Lazara

Srbija

U okviru obeležavanja Dana Grada – Vidovdana, pored mnogobrojnih aktivnosti, danas je otkriven i mozaik „Grb Kneza Lazara“. Mozaik, koji je postavljen na zidu Doma sindikata, donacija je naše Kruševljanke, umetnice Jelene Borovčanin, a otkrili su ga zajedno Živojin Miloradović, predsednik Skupštine Grada Kruševca i umetnica Jelena Borovčanin.

„Ove godine imamo jubilej – 630 godina od Kosovske bitke i ovo je prava prilika da postavimo „Grb Kneza Lazara“ i time podsetimo na njegov značaj za Kruševac. Ovde se, pre više od 6 vekova, krojila se sudbina srpskog naroda. Iz ovog grada davne 1389. godine na poziv svetoga Kneza Lazara, pošla je srpska vojska na Kosovo. U toj slavnoj epopeji nastao je i "kosovski mit", koji je nadživeo vekove, a traje i danas kao nepresušni izvor nacionalne inspiracije“, rekao je Živojin Miloradović, predsednik Skupštine Grada Kruševca.

foto: www.krusevac.rs

Ovom prilikom se zahvalio našoj Kruševljanki na donaciji mozaika „koji će od danas krasiti ovaj prostor i podsećati na našeg osnivača grada“.

foto: www.krusevac.rs

Umetnica Jelena Borovčanin, koja je autor mozaika, je naša Kruševljanka koja živi i radi u Beogradu. “Mozaik je urađen od stakla i kamena. Smatram da je dobro što je postavljen baš u centru grada, jer su simboli koje nosi: snaga, moć, zajedništvo i ujedinjenje… Ovom donacijom sam želela da ostavim svoj trag u rodnom Kruševcu“- rekla je naša umetnica.

foto: www.krusevac.rs
foto: www.krusevac.rs
foto: www.krusevac.rs

Ceremoniji su prisustvovali i zamenik predsednika Skupštine grada Siniša Maksimović, zamenik načelnika Gradske uprave Dragica Bojković, predstavnicili lokalnih samouprava, direktori javnih preduzeća i ustanova, brojni građani. Prigodan kulturno-umetnički program pripremio je Kulturni centar Kruševac, a

vokalni solista Sanja Ivanović otpevala je prigodne numere.

foto: www.krusevac.rs

Kurir.rs

Foto: www.krusevac.rs

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...