ZAVRŠEN POPIS: U Kraljevu uskoro moguć zakup državnog zemljišta
Foto: Kurir/J.S.

snimljene parcele

ZAVRŠEN POPIS: U Kraljevu uskoro moguć zakup državnog zemljišta

Srbija -

Prema usvojenom godišnjem planu Skupštine grada Kraljeva za zaštitu, uređenje i korišćenje državnog zemljišta, na teritoriji ovog grada za samo nekoliko meseci popisano je 14.400 hektara državnog zemljišta, od kojih su polovina šume, i obrađeno ukupno 30.000 katastarskih parcela, od kojih je 8.000 parcela sa obradivim poljoprivrednim zemljištem.

"Kada smo sve obradili, došli smo do 452 hektara čistog poljoprivrednog zemljišta koje će uskoro, prema određenom programu, ići na izdavanje, odnosno u zakup. Uskoro bi trebalo da bude formirana i cena za zakup ovog zemljišta, posle čega će uslediti javni poziv poljoprivrednicima da iznajme državno zemljište", kaže Dragan Čorbić, predsednik gradske komsije za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da grad uređuje ovu oblast, a sve parcele su snimljene i na licu mesta se može pogledati lokacija parcela. Istovremeno, Poljoprivredno - hemijskoj školi „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu nadoknađeno je zemljište koje je grad dao za izgradnju nemačke fabrike „Leoni“.

"Ova škola je, ujedno, i jedina ustanova koja se javila za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja zakupa. Mi smo je obezbedili sa 80 hektara, koliko joj je bilo potrebno za državnu licencu, a nove parcele koje će obrađivati škola i učenici na praktičnoj nastavi nalaze se u Sijaćem polju, Mrsaću i Musinoj reci", dodaje Čorbić.

Čorbić naglašava da svi oni koji su nelegalno posadili svoje useve na državnom zemljištu moraće da ih uklone. Državno zemljište u Kraljevu moći će da se zakupi na rok od godinu dana, sa mogućnošću produžetka zakupa, a gradski čelnici očekuju da će veliki broj poljoprivrednika konkurisati na javni poziv.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track