VRNJAČKA BANJA DOBIJA TRG PATRIJARHA PAVLA: Na Crkvenom brdu i statua poglavara
Foto: Shutterstock

kulturno istorijski značaj

VRNJAČKA BANJA DOBIJA TRG PATRIJARHA PAVLA: Na Crkvenom brdu i statua poglavara

Srbija -

Drugom fazom rekonstrukcije Crkvenog, odnosno Čajkinog brda u Vrnjačkoj Banji, koja je u toku, predviđeno je uređenje dva nova trga, a jedan od njih poneće ime Patrijarha Pavla.

"Jedan trg biće posvećen staroj banjskoj česmi oko koje će biti postavljene klupe, i ono što je nama svima drago, a znamo da je Partijarh Pavle vrlo rado prolazio ovim ulicama do crkve, drugi trg poneće njegovo ime. Pored staza u ovom delu Banje biće posađene ruže, a Patrijarh Pavle dobiće i statuu posvećenu njemu", kaže Milutin Dumanović, pomoćnik predsednika Opštine Vrnjačka Banja.

Crkveno ili Čajkino brdo je deo velikog vrnjačkog parka, a njegova specifičnost ogleda se u dominantnom položaju u centru Banje, kao i u autentičnom ambijentu koji čini bujna vegetacija sa prelepom šumom.

Brdo je proglašeno za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja i na njemu se nalazi 49 objekata pod zaštitom države. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile - ima ih ukupno 39, a potiču iz druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka.

Na njemu se nalazi Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, sagrađena 1834. godine, koju je Patrijarh Pavle, boraveći u Vrnjačkoj Banji, uvek rado posećivao.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track