SAVREMENI EVROPSKI TRUBADURI NA PALIĆU: U Subotici otvoren Etnofest –Festival muzike sveta
Foto: Kurir/N.H.

nastupaju umetnici iz 11 zemalja

SAVREMENI EVROPSKI TRUBADURI NA PALIĆU: U Subotici otvoren Etnofest –Festival muzike sveta

Srbija -

Etnofest – Festival muzike sveta, otvoren je sinoć u Savremenoj galeriji Subotice.

Dejan Vujinović, umetnički direktor festivala kaže, da je manifestacija tradicionalan muzički događaj, sa posebnim statusom u Srbiji u domenu muzike sveta.

Tokom tri koncertne večeri nastupaju umetnici iz 11 zemalja, Srbije, Mađarske, Hrvatske, Izraela, Španije, Grčke, Belgije, Francuske, Ukrajine, Austrije i Čilea.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala je nastup savremenih evropskih trubadura, putujućih world music izvođača, koje je Udruženje Etnofest u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Belgije, Francuske, Mađarske, Srbije i Ukrajine, okupilo u okviru projekta “Trubaduri 2020”. Ovaj projekat se realizuje u okrilju programa Kreativna Evropa.

„Festival traje od 20 do 23. juna, na destinacijama Velike terase na Paliću, u Muzičkoj školi i Savremenoj galeriji. To je muzički događaj bez presedana u Subotici, jer već 16 godina donosi najraznovrsniji i najkvalitetniji muzički program za subotičku publiku, bez prilagođavanja trenutnim kulturnim, društvenim pa i političkim trendovima. Etnofest je u isto vreme i muzički događaj sa posebnim statusom u Srbiji, u domenu world music-a odnosno muzike sveta”, kaže Dejan Vujinović, umetnički direktor festivala.

foto: Kurir/N.H.

Vujović ističe, da Etnofest posetiocima Festivala donosi tople ritmove iberijskog poluostrva i uopšteno – latino sveta, zatim jedno putovanje od Bliskog Istoka, preko Anadolije i severne Grčke, do Balkana i Panonskog basena.

Ulaz na Festival je kao i predhodnih godina besplatan, a Festival podržava Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Subotica.

Sinoć je prilikom otvaranja 16. Etnofesta u Savremenoj galeriji održan Forum o kulturi: “Prostori razmene”, a o podršci muzičkoj kulturi govorili su umetnice iz Belgije, Nemačke i Srbije. Nastupili su i Brasnyo Antal i Miroslav Jovančić, a u Muzičkoj školi „Rođenice” (Srbija) i Miloš Todorovski trio (Srbija, Austrija, Španija).

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track