PODSEĆA NA PARKOVE EVROPSKIH DVORCA: U Banji Koviljači pod cvećem 1.500 metara kvadratnih (FOTO)
Foto: T.Ilić

oko 17.000 sadnica

PODSEĆA NA PARKOVE EVROPSKIH DVORCA: U Banji Koviljači pod cvećem 1.500 metara kvadratnih (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Poslednjih godina park u Banji Koviljači, jedan od najlepših, po meštanima i brojnim gostima, najlepši u Srbiji doživljava preporod. Raznolikog cveća pun je preko čitave godine pa svi koji prođu širokim parkovskim stazama mogu uživati u lepoti njegovih boja i oblika.

foto: T.Ilić

O parku se stara KJP ’’Naš dom’’ koje godišnje proizvede oko 50 hiljada sadnica, a u toku dve sadnje godišnje oko polovinu posadi u proleće, a polovinu na jesen. Do pre pola decenije pod sezonskim cvećem bilo je tek 45 kvadrata, uglavnom ruža u nekoliko aleja, dok ono danas pokriva nešto više od hiljadu kvadrata, a još oko 300 metara kvadratnih je pod višegodišnjim cvećem.

Ukupno je pod cvećem, različitih kategorija oko 1.400 kvadratnih metara. Preduzeće u Banji Koviljači posadi oko 17 hiljada sadnica, a u Loznici je od 13 hiljada sadnica koje krase gradske parkove i ulice oko trećine iz njihovog staklenika i plastenika.

foto: T.Ilić

Obavezno deo sadnice ostane u rezervi za mesne zajednice, ili udruženja građana kojima je potrebno uređenje njihove sredine, a deo za zamenu onih koje neodgovorni pojedinci unište, ili budu oštećene u vremenskim nepogodama. Prethodnih godina praksa je bila da čim budu posađene sadnice dobiju ’’noge’’, ali se to sve ređe dešava.

Inače, odmah pošto su jesenje zamenili sa prolećnim cvećem počele su pripreme za predstojeću jesen kada ih taj posao opet čeka.

Banja Koviljača ima jedan od najvećih i najlepših i parkova u Srbiji. Pod zelenim površinama je oko 27 hektara, od čega je skoro 11 donji park i oko 16 hektara šuma. U parkovskoj šumi su grab, cer i bukva, a u donjem delu parka raste više od stotinu vrsta, četinarskih, lišćarskih i oko 30 vrsta žbunja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track