NISU DOZVOLILI DA OPŠTINA IZGRADI 180 METARA BEDEMA U LUČANIMA: Sada će njihovu zemlju otkupiti država, a poplava u Đeraću više neće biti
Foto: RINA

konačno rešeno pitanje

NISU DOZVOLILI DA OPŠTINA IZGRADI 180 METARA BEDEMA U LUČANIMA: Sada će njihovu zemlju otkupiti država, a poplava u Đeraću više neće biti

Srbija -

LUČANI - Na 12. sednici Opštinskog veća u Lučanima između ostalog doneta je odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Opštine Lučani za izgradnju bedema u Đeraću u punom profilu.

foto: RINA

"Svi ste bili svedoci u poplavama, 3. juna, koje su zadesile našu opštinu. Tada je došlo do proboja bedema, u naseljenom mestu Đerać iz razloga zato što nije bio završen u punom profilu. U dogovoru sa ljudima iz Srbijavoda i Instituta 'Jaroslav Černi', opština Lučani je dobila skicu parcela koje su potrebne da se otkupe. Tako da ćemo mi u potezu od Krstaca do Platice sve parcele otkupiti do reke Bjelice. U tom potezu se nalaze i četiri stambena objekta, naravno i njih ćemo otkupiti od vlasnika i sve pripremiti za izgradnju bedema u punom profilu", rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović dodajući da će se zemljište otkupljivati po tržišnoj ceni čiju procenu će izvršiti Republička poreska uprava.

Komisije za procenu štete na terenu obišla je 231 stambeni objekat.

"Prošle nedelje došla je kontrola iz Kancelarije za javna ulaganja i izvršili reviziju od pet do 10 odsto predmeta i doneli da smo postupali u skladu sa pravnilnikom i da smo u skladu sa zakonom uradili i kategorizaciju poplavljenih objekata. U toku nedelje će se nastaviti upravni postupak i pojedinačno će biti pozivani sva oštećena lica da potpišu sporazume o naknadi štete koje mi prosleđujemo Kancelariji. Na terenu je još Komisija koja utvrđuje štete na poljoprivredi", rekao je Dolović.

foto: RINA

Inače, bedem u Lučanima nije upotpunosti završen 2017. godine jer porodice Aleksić i Matijašević nisu dale dozvolu da se radi na njihovoj zemlji. Tako je 180 metara korita reke Bjelice sa jedne strane ostalo bez zaštite zbog čega je ove godine u naselju Đerać napravljena višemilionska šteta usled izlivanja reke. Obe porodice dogovorile su se sa lokalnom samoupravom oko prodaje zemlje kako bi se završio bedem u punom profilu.

(Kurir/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track