RADIJE ĆE SE ODREĆI PARKING-MESTA NEGO STABLA: Stanari sačuvali park u centru Loznice
Foto: Kurir/T.Ilić

akcija

RADIJE ĆE SE ODREĆI PARKING-MESTA NEGO STABLA: Stanari sačuvali park u centru Loznice

Srbija -

Stanari zgrada u parku smeštenom između ulica Đure Jakšića, Branka Radičevića i Svetoga Save uspeli su da sačuvaju stabla i zelene površine i dogovore se sa gradskom upravom da u njemu ne pravi tri parkinga zbog kojih je trebalo da bude posečeno više stabala.

To je potvrđeno danas u gradskoj upravi gde su gradonačelnik Vidoje Petrović i stanari održali konferenciju za medije na kojoj je saopšteno da će parking-mesta biti rađena po obodu parka, bez ulaženja u njegov centralni deo.

foto: T.Ilić

Gradonačelnik je rekao da je dogovor postignut posle više sastanaka sa upravnicima zgrada i stanarima čiji su zahtevi uvaženi pa će umesto 199 planiranih biti urađeno 119 parking-mesta, što je sa 75 postojećih ukupno 194 mesta. Odustalo se i od izgradnje amfiteatra iza biblioteke pošto to građani ne žele. Osim što će parking-mesta biti rađena po obodu parka u njegovom unutrašnjem delu biće napravljena dva mini igrališta za decu uzrasta do četiri godine kao i od pet do12 godina, teretana na otvorenom i igralište za košarku.

Petrović je saopštio da je stručnim službama dao rok da do 15. jula urade administrativni deo posla kako bi mogla biti raspisana javna nabavka za izbor izvođača.

foto: Kurir/T.Ilić

"Sve što grad radi jeste u funkciji građana. Nema potrebe da na neformalne načine pokušavaju da izbore legitimna prava, adresa je uvek grad. Za sve ove godine ne postoji jedna stvar koju smo mi uradili, a da nije u funkciji naših građana", rekao je on.

U parku je osim 26 bolesnih stabala zbog radova na parkingu trebalo da bude uklonjeno još 50, ali će taj broj sada biti daleko manji. On je naglasio da će se grad ‘’radije odreći jednog parking-mesta nego jednog stabla’’. Posle rekonstrukcije u parku će umesto sadašnja 263, biti 54 stabla više, odnosno 317 ukupno.

Stanar i od komšija izabran upravnik jedne od zgrada u parku, Nikola Guševac, rekao je da su građani zadovoljni pošto su postigli ono što su tražili, da unutar parka ne budu parking-mesta, da se ne pravi planirani amfiteatar i da se sačuva jedan broj stabala koji je bio predviđen za seču. Inače, park kod bazena ima površinu od oko tri i po hektara i tu se nalazi 14 objekata, od čega je 12 stambenih.

foto: Kurir/T.Ilić

Podsetimo, uzmemireni informacijom da će u njihovom parku biti urađena tri parkinga sa više parking-mesta i zbog toga posečeno ‘’najmanje dvadeset stabala’’ stanari zgrada iz ovog dela Loznice okupili su se 15. juna kako bi sprečili tu nameru gradske vlasti. Osim odraslih na skupu je tada bilo i mnogo dece koja su nosila svoje crteže sa porukama ‘’Nećemo parking, hoćemo parkić’’, ‘’Ne damo da nam sečete drveće’’, ‘’Nećemo beton, umesto trave’’. Stanari su tada postavili svoje ‘’crvene linije’’, odnosno da parking ne može ‘’ući’’ u park i od toga nisu odstupili.

- Znali smo da postoji i drugo rešenje i drago nam je da smo naišli na razumevanje gradske vlasti. Najvažnije je da smo sačuvali park za našu decu, a sa obećanom gradnjom igrališta i sadnjom novih stabala jedan od najlepših parkova u gradu biće još lepši i zeleniji - kaže zadovoljno jedan od stanara ovog dela grada koji nije dozvolio da beton protera stabla.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track