HADŽI PRODANOVA PEĆINA OTVORENA NAKON 40 GODINA: Evo zašto je posebno ovo arheološko nalazište (FOTO)
Foto: Rina

prvih mesec dana ulaz besplatan

HADŽI PRODANOVA PEĆINA OTVORENA NAKON 40 GODINA: Evo zašto je posebno ovo arheološko nalazište (FOTO)

Srbija -

Hadži - Prodanova pećina koja je od centra Ivanjice udaljena samo sedam kilometara, 40 godina bila je zatvorena. Međutim, Ministrastvo turizma, trgovine i telekomunikacija prepoznalo je turistički kapacitet ovog mesta, tako da je uloženo osam miliona dinara u njenu rekonstrukciju i danas su vrata ovog zdanja ponovo otvorena za posetioce.

“Suština uspeha u turizmu jeste da budete specifični i različiti. Ovako posebna mesta ili imate ili nemate. Mi smo imali, ali dugo nije sagledana njegova prava vrednost i odlučili smo to da promenimo. Hadži – prodanova pećina fantastično je arheološko nalazište i kao takva zaslužuje posebeno mesto na turističkoj mapi ne samo Ivanjice, već i cele Zapadne Srbije”, izjavio je resorni ministar Rasim Ljajić i dodaje da broj turista u ovom kraju treba da bude povećan.

foto: Rina

"Ivanjicu godišnje poseti oko 12 hiljada turista, naš cilj je da taj broj povećamo na 20 hiljada. Nastavićemo da radimo na turističkoj infrastrukturi, ali i na turističkoj promociji ovih prelepih mesta koje vredi posetiti. Treba iskorititi blizinu Guče, postojanje Nušićijade, jer ljudima koji dođu na te manifestacije treba pružiti interesantne sadržaje”, naglašava Ljajić.

foto: Rina

U rekonstrukciju Hadži – Prodanave pećine ukupno je uloženo 12 miliona dinara, i dok je ministrarstvo uložilo osam, lokalna samouprava dala je četiri.

“Sa ovim radovima nije kraj. Očekujemo nastavak rekonstrukcije, ali nadamo se i dalje podršci ministarstva. Drago nam je što ovaj kraj nije zaboravljen u turističkom smislu, jer zaista posetiocima imamo da ponudimo toliko toga. Dosadašlja saradnja sa ministarstvom turizma bila je odlična, ali očekujemo i u buduće značajnu pomoć kad su u pitanju nvesticije vezane za turizam i sport”, izjavio je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

foto: Rina

Da ministarstvo i te kako vodi računa o ovoj opštini dokazuje i pokroviteljstvo tradicionalne “Nušićijade”.

“Ta manifetacija je izuzetno važna za Srbiju i po tradiciji i po sadržaju. I iz toga razloga ona od nas ima tretman koji zaslužuje”, naveo je Ljajić.

foto: Rina

Sledećih mesec dana, ulaz u Hadži – Prodanovu pećinu biće besplatan za sve posetioce, a nekad je ona bila izuzetno posećena zbog svog arheološkog značaja i nijedan autobus koji je đake vozio na ekskurzije nije je zaobišao. Nekoliko stotina metara od glavnog ulaza nalazi se malo jezero, koje takođe vredi posetiti.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track