RUSKI NAROD ZASLUŽUJE VEČNU ZAHVALNOST SRBIJE: Spomen ploča ruskim vojnim lekarima u Prokuplju
Foto: Kurir/B.R.

u čast heroja

RUSKI NAROD ZASLUŽUJE VEČNU ZAHVALNOST SRBIJE: Spomen ploča ruskim vojnim lekarima u Prokuplju

Srbija -

Na zgradi Doma zdravlјa Prokuplјe danas je svečano otvorena spomen ploča ruskim lekarima koji su 1999. godine na platou ispred ove ustanove postavili mobilnu aero bolnicu.

Spomen ploču su otvorili prvi zamenik ministra za vanredne federacije Rusije Aleksandar Čuprijan i ministar policije Republike Srbije Nebojša Stefanović.

foto: Kurir/B.R.

Ovom prilikom Čuprijan je naglasio da su ruski lekari i država prvi priskočili u pomoć srpskom narodu tokom NATO agresije.

"Hitno je trebalo organizovati pomoć, a mnoge organizacije, zbog opasnosti nisu pristale. Uz veliki rizik Rusija je odmah pomogla Srbiji. Ovom prilikom želim da istaknem herojstvo tih lјudi", istakao je Čuprijan.

foto: Kurir/B.R.

Vođa lekarske ekipe koja je trenutno u Prokuplјu dr Igor Jarkijevič, koji se takođe obratio okuplјenima, istakao je da ruske medicinske ekipe nisu bile samo profesionalna pomoć već i moralna.

foto: Kurir/B.R.

"Danas su emocije jake, jer smo ovih dana razgovarali sa lјudima kojima smo pružali medicinsku pomoć pre 20 godina tokom bombardovanja. Za mene je ovaj trenutak vrlo važan", kazao je dr Jarkijevič.

foto: Kurir/B.R.

Okuplјeni su obišli sva odelјenja mobilne aero bolnice koja je u nedelјu postavlјena na platou ispred Doma zdravlјa, a ministar Stefanović se zahvalio ruskom narodu koji je uvek bio uz Srbiju.

foto: Kurir/B.R.

U svom obraćanju on je podsetio da su ruski spasioci prvi pružii pomoć i tokom poplava 2014. godine.

Mobilna aero bolnica biće na platou Doma zdrava do sutra.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track