MUKE MEŠTANA SELA PISKUPOVO KOD LESKOVCA: Već 15 godina plaćaju struju za zgradu koja je davno srušena a strujomer odnešen
Foto: Jugmedia.rs

nepravda

MUKE MEŠTANA SELA PISKUPOVO KOD LESKOVCA: Već 15 godina plaćaju struju za zgradu koja je davno srušena a strujomer odnešen

Srbija -

Meštani sela Piskupovo kod Leskovca, odnosno, njihova mesna zajednica, već 15 godina ne mogu da se izvuku iz dužničkog ropstva jer su primorani da plaćaju račune za struju za zgradu koja je srušena takođe pre deceniju i po, a strujomer odnesen. Računi svakog meseca uredno stižu iako je mesto gde je nekada bilo sedište uprave sela, zapravo – ledina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

I pre nego što se zgrada Mesne zajednice Piskupovo urušila sama od sebe, pa je meštani srušili, ona nije bila u funkciji desetak godina, navodi Jugmedia.rs.

“I danas svakog meseca uredno stižu računi mesnoj zajednici na iznos oko 700 dinara za održavanje brojila kojeg nema već 15 godina. Pokušavali smo na sve moguće načine da ubedimo Elektrodistribuciju Leskovac da ispravi grešku, ali ništa nije pomoglo”, jada se predsednik mesne zajednice Bratislav Prokopović iz Piskupova, siromašnog podplaninskog sela u kome je ostalo oko 80 stanovnika.

Još tadašnji predstavnici mesne zajednice krenuli su ispravno u dokazivanje faktičkog stanja, najpre moleći Elektrodistribuciji da odjavi strujomer, a kada to nije uspelo, tužbom su se obratili Privrednom sudu.

Mesnu zajednicu Piskupovo pred sudom zastupaju pravobranilac grada Leskovca i sekretar MZ

“I tako, evo, tužimo se 20 godina. U međuvremenu rastu i kamate. Od naše bede su nam tri puta skidali sa računa po 50.000 dinara i blokirali nas. Ostalo je još oko 38.000 navodnog duga. Kažu nam da sve isplatimo pa će odjaviti brojilo. Taj dug nije dug, to je izmišljeni dug, ali sudija, od koga smo tražili da izađe na lice mesto i sam se uveri da ne postoji zgrada već ledina, nije prihvatio predlog. Čak i ne sluša naša objašnjenja na ročištima nego prihvata svaki predlog onih iz Elektrodistribucije”, priča prvi čovek Piskupova.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić, Ilustracija

Problem sa računima počeo je, zapravo, davno još kada je zgrada mesne zajednice iznajmljena bez nadoknade ugašenom trgovinskom lancu AIK iz Leskovca, čija je obaveza bila samo da plaća račune za struju. Kada se firma ugasila, dug za struju nije plaćen i pao je na teret sela. U međuvremenu je isplaćen, ali su računi nastavili da stižu i posle prijave da je zgrada van funkcije i posle prijave da zgrade više nema.

Piskupovo je raštrkano selo, na svakom brdu po 5 do 6 kuća, uglavnom napuštenih

“Jer dok mi stignemo do suda, odnosno, narednog ročišta, računi se nagomilaju i u sudu kažu – platite pa će vas odjaviti. Sada smo toliko osiromašili jer su nam nedavno uzeli i poslednji dinar sa računa da ovih 38.000 ne možemo i da hoćemo da platimo”, objašnjava naš sagovornik.

Piskupovčani pričaju da se spore sa leskovačkom Elektrodistribucijom u kojoj je Jugmedii rečeno da oni nemaju veze sa naplatom već da to radi EPS Snabdevanje, ogranak u Leskovcu, gde nam je opet rečeno da za ovaj slučaj nisu čuli, a i da jesu, nemaju ovlašćenja za izjave.

foto: Jugmedia.rs

“Sud sasvim logično odlučuje. Ne može da se odjavi brojilo dok se ne izmiri dug”, bilo je ono što nam je, ipak, nezvanično rečeno.

I dok se nadležnost vrti u krug, jer pre 20 godina nije postojao EPS snabdevanje, nadležni u Mesnoj zajednici Piskupovo ne znaju kada će izaći iz dužničkog ropstva monopolističkog EPS-a.

“Ne znamo više kome da se žalimo. Zašto da plaćamo dug koji nismo napravili. Gde je tu pravda?”, postavlja logično pitanje bespomoćni starešina Piskupova.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track