JEDINSTVENA SPOMEN-KOSTURNICA PUKOTINAMA DOČEKUJE TURISTE: Hitne popravke potrebne na vrhu Gučeva (FOTO)
Foto: T.Ilić

traže pomoć od nadležnih

JEDINSTVENA SPOMEN-KOSTURNICA PUKOTINAMA DOČEKUJE TURISTE: Hitne popravke potrebne na vrhu Gučeva (FOTO)

Srbija -

Posetioci koji dođu na vrh Gučeva da obiđu spomen-kosturnicu podignutu u čast poginulim junacima iz Prvog svetskog rata ne mogu da ne primete po njoj pukotine, oštećenu ogradu i sveukupno stanje koje zahteva popravke.

O spomen-kosturnici stara se loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, a u ovoj ustanovi kažu da su upoznati sa njegovim stanjem i da su odavno preduzeli ono što je u njihovoj nadležnosti, ali da ništa ne mogu da učine sami.

foto: T.Ilić

Sa prednje strane spomen-kosturnice, ispod natpisa ‘’Gučevskim heroima – Udruženje rezervnih oficira i ratnika 1929. godine’’ nedostaje jedan od četiri ocila, iz ograde je povađeno više metalnih cevi, obe statue sa zadnje strane spomenika su ispresecane vidljivim pukotinama, a na jednoj je odvaljena drška mača. To je ono što se uočava na prvi pogled okom laika, a stručnjaci verovatno mogu da primete šta bi još ovde trebalo popraviti i dovesti spomenik u odgovarajuće stanje.

U Centru za kulturu kažu da su o uočenim oštećanjima prethodnog leta obavestili Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, koji je nadležan za njih, a da su im se nedavno ponovo obratili novim dopisom. Lozničani tvrde da kao ustanova nemaju pravo da konkurišu za novac potreban za sanaciju spomenika na Gučevu kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pa traže pomoć od nadležnog Zavoda u Valjevu.

foto: T.Ilić

"Obratili smo se ponovo nadležnom zavodu i očekujemo njihovu reakciju. Popravke moraju da budu urađene stručno da bi to bilo kako treba. Očekujemo njihovu podršku kako bi spomen-kosturnica što pre bila sređena", kažu nezvanično u Centru za kulturu.

foto: T.Ilić

Nije prvi put da je spomen-kosturnici, koja je današnji izgled dobila pre tačno 90 godina, neophodna pomoć stručnjaka. Ona ni početkom ovoga veka nije bila u dobrom stanju.Tada su posetioce dočekivale oštećene statute, popucale i izvaljene ploče, a lošem stanju doprinele su i NATO bombe koje su u njenoj blizini padale 1999. kada je srušen repetitor na Gučevu.

foto: T.Ilić

Zahvaljujući programu Ministarstva rada tada je obavljena rekonstrukcija spomenika, a poslednji put obimno sređivanje izvedeno je uoči obeležavanja stogodišnjice bitke 2014. kada je isto Ministarstvo finansiralo radove. Oni su tada na spomen-kosturnici obuhvatali čišćenje, sanaciju i konzervaciju oštećenih betonskih elemenata, odnosno kamene klupe i ploče na zajedničkoj grobnici, popravku i rekonstrukciju dela polomljene ograde od metalnih cevi i popravku stubova ograde.

foto: T.Ilić

Krvave borbe na Gučevu, poznate kao ‘’bitka iznad oblaka’’, deo su Bitke na Drini u Velikom ratu, vođene su od 6. septembra 1914. godine, a trajale su 55 dana. To je bila prva rovovska bitka na svetu i jedna od najtežih borbi u tom ratu. Austrougarska vojska je 1916. na vrhu Gučeva počela gradnju spomen-kosturnice svojim nastradalim vojnicima, ali je nije završila. Udruženje srpskih rezervnih oficira i ratnika spomen-kosturnicu je završilo 1929. godine, a u njoj su pored 3.200 srpskih vojnika sahranjeni i poginuli austrougarski vojnici po čemu je ovo mesto jedinstveno kao zajednička grobnica vojnika sukobljenih strana.

Dok nadležni ne krenu u akciju zub vremena ne dangubi, a turisti se čude ne samo što spomenik nije u dobrom stanju nego i što nigde nema table sa informacijama šta se i kada ovde dogodilo i šta predstavlja višemetarska piramida na mestu sa kojeg puca pogled u susednu BiH.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track