IZREKA GLUP KAO VO NIJE ISTINITA: U ovom zlatiborskom selu rabadžije se ponose tim životinjama! Čak su im podigli i spomenik (FOTO)
Foto: RINA

mogu da povuku i 2 tone

IZREKA GLUP KAO VO NIJE ISTINITA: U ovom zlatiborskom selu rabadžije se ponose tim životinjama! Čak su im podigli i spomenik (FOTO)

Srbija -

ČAJETINA – Nigde nema toliko rabadzija koliko u zlatiborskom selu Jablanica. Ovi vredni planinski domaćini nisu pali pod gradski uticaj, već i dalje rade ono što su njihovi preci radili vekovima unazad – izvlače balvane iz šume!

foto: RINA

Jedan od najmlađih rabadzija ovog kraja, Milanko Savić, odrastao je sa volovima Zlatanom i Banjkom i ne namareva da ih napusti.

“Oni su nama kao članovi porodice. Svako jutro ja se sa njima pozdravim i ispričam kao da su živa bića i nahranim ih”, kaže ovaj mladić.

Međutim, Milanko se uvek naljuti kad neko za njegove životinje kaže da su glupe.

“Znam da postoji ona izreka – glup si kao vo, ali to je daleko od istine. Ja sa ovim životinjama provodim nekad i po ceo dan i mogu vam reći da se ta izreka mora promeniti u – pametan kao vo”, kroz osmeh priča Milanko.

foto: RINA

Njegov stariji kolega, Milan Žunić, takođe deli Milankovo mišljenje i izuzetno je ponosan na svoje volove Jablana i Cvetka.

“Volovi sa svojih pet godina postaju punoletni i veoma su dobre, verne i odane životinje za čoveka”, kaže Milan i dodaje da Jablana i Cvetka ne bi menjao za sve pare ovog sveta.

“Ovi volovi mogu da povuku teret od dve tone iz najnepristupačnijih planinskih krajeva. Baš me zanima da li ijedan traktor to može? Mašine ne mogu ni da priđu do pojedinih potoka, a ne da izvuku šumu i doteraju je do kuće”, brani svoje volove Milan.

Da ovi ljudi sa zlatiborskih padina više vremena provode sa volovima nego sa ljudima, dokaz je i stari rabadzija Milojko Udovičić, kome je za života podignut spomenik na ulazu u selo Jablanica, a kako drugačije nego sa volovima.

foto: RINA

“Ovde sav narod živi od uzgoja stoke. To volimo, zato rabadzijamo i družimo se sa volovima. Nekome je to možda smešno, ali to je naš smisao života. Tako smo navikli i ne bi mogli to ni sa čim da zamenimo”, kaže Milojko.

Ako je suditi po omladini iz zlatiborskih sela koja se rado prihvata volova, izgleda da rabadzijski zanat još uvek nije umro.

foto: RINA

“Iako je teško, mora neko i to da radi. Ne možemo svi da sedimo po kancelarijama”, rekao je mladi rabadzija Milanko Savić.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track