KUPACA IZ UNUTRAŠNJOSTI VIŠE OD POLOVINE: Vranjanci i Leskovčani pokupovali stanove po Beogradu
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

kupuju za decu i za izdavanje

KUPACA IZ UNUTRAŠNJOSTI VIŠE OD POLOVINE: Vranjanci i Leskovčani pokupovali stanove po Beogradu

Srbija -

LESKOVAC - Samo u prošloj godini, prema nezvaničnim informacijama, u našoj prestonici prodato je 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 miliona evra.

Naš sagovornik upoznat sa stanjem na tržištu nekretnina kaže da većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani i ne žive u njemu, piše Jugmedia.

foto: AP/Ilustracija

„Kupaca iz unutrašnjosti je više od 50 odsto. To pokazuje da se potcenjuje kupovna moć ljudi u drugim gradovima Srbije. U svakom gradu, čak i u siromašnijim opštinama poput Vranja ili Leskovca ima preduzetnika koji dobro zarađuju a sa druge strane nemaju tako visoke troškove života kao Beograđani. Neka je i jedan odsto takvih preduzetnika (vlasnika apoteka, radnji, proizvođača sirovina…) u gradu od 80.000 ljudi, to je 800 onih koji za pet godina mogu da uštede i više od 100.000 evra za stan u Beogradu“, naglašava sagovornik.

Kaže, stanove uglavnom kupuju za decu i u međuvremenu možda izdaju. Generalno nisu vođeni povratkom investicije, već žele da obezbede sigurnost.

Prema aktuelnim podacima sa sajtova koji sabiraju izražene cene nekretnina u oglasima, prosek za kvadrat u najužem centru Beograda je oko 2.400 evra, na Dorćolu 2.100. Na Vračaru idu i do 2.600 evra. Na Banovom brdu kvadrat je u proseku 1.900 evra, Žarkovu 1.250, Vidikovcu 920, a na Banjici 1.100 evra. U naselju „Belvil” na Novom Beogradu prosek je 2.400 evra, na Dušanovcu 1.250 evra.

(Kurir.rs/Jugmedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track