DNEVNO SE U LOZNICI POTROŠI 24.000 KUBIKA VODE: Letnje žege nisu napravile nestašicu, nadležni ipak apeluju na štednju vode
Foto: Kurir/T.Ilić

OKO 30.000 PRIKLJUČAKA

DNEVNO SE U LOZNICI POTROŠI 24.000 KUBIKA VODE: Letnje žege nisu napravile nestašicu, nadležni ipak apeluju na štednju vode

Srbija -

LOZNICA - Svi potrošači na teritoriji Grada Loznice do čijih slavina voda stiže iz lozničkog JP ’’Vodovod i kanalizacija’’ imaju je, uprkos velikim vrućinama, u dovoljnim količinama, potvrđeno je u ovom preduzeću.

Dnevna proizvodnja je oko 24 hiljade kubika vode što uz normalnu kontrolu i potrošnju zadovoljava potrebe građana.

foto: Kurir/T.Ilić

’’Vodovod’’ može da isporuči i veće količine, ali je uz pre neku godinu uvođenjem sistema SKADA, za upravljanje i nadzor nad vodovodnim istemom, uvedena kontrola i smanjeno rasipanje na mreži, tako da je i proizvodnja manja. Do pre neku godinu letnje žege značile su nestašicu vode za žitelje sela gornjeg Jadra koji su se dovijali na razne načine koristeći bunare ili odlazeći na obližnje reke po vodu za stoku.

foto: Kurir/T.Ilić

Onda je zahvaljujući KFW programu loznički ‘’Vodovod’’ pre tri godine uradio crpne stanice u Gornjem Dobriću i Čokešini za redovno snabdevanje vodom za piće više sela čime je rešen višegodišnji problem suvih slavina u vreme velikih žega. Uprkos dobroj situaciji u snabdevanju iz ’’Vodovoda’’ ipak apeluju na potrošače da gradski vodovod ne koriste kao zalivni sistem za navodnjavanje bašti, pranje staza, automobila, ili punjenjenje bazena već da je troše racionalno kako bi je svi imali dovoljno pošto bi prekomerna potrošnja mogla dovesti do pada pristiska u mreži i privremenog nestanka.

Inače, Lozničani piju kvalitetnu vodu koja je izuzetnog minerološkog sastava, a loznički ’’Vodovod’’ pokriva teritoriju od 612 kvadratnih kilometara. Vodovodna mreža dugačka je oko 800 kilometara, a na njoj je 30 hiljada priključaka, odnosno oko 68 hiljada potrošača.

(Kurir/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track