FESTIVAL LILALO POSVEĆEN NARODNOM LILANJU: Od 10. do 14. jula u lozničkom kraju
Foto: TOGL

letnja manifestacija

FESTIVAL LILALO POSVEĆEN NARODNOM LILANJU: Od 10. do 14. jula u lozničkom kraju

Srbija -

LOZNICA - Loznica, Banja Koviljača, Lešnica i Tršić biće od 10. do 14. jula domaćini programa drugog festival “LilaLo”, koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL).

Na ovom festivalu, posvećenom narodnom običaju lilanja koji se zadržao u ovom delu Srbije, za pet dana biće priređeno dvadesetak programa, bukvalno za svačiji ukus, uz više propratnih sadržaja.

Festival počinje u sredu (10.) kada će posle svečanog otvaranja u Vukovom domu kulture mini koncert održati japanska pop pevačica Kanon Muzino, narednog dana, uoči Petrovdana, publika će uživati u nastupu KUD ‘’Karadžić’’, performansu vatrom ‘’Svetlo lile’’ Teatra Mimart iz Beograda, tradicionalnom običaju paljenju lila kod Crkve Pokrova Presvete Bogorodice gde će u amfiteatru kocert održati Duo DA, a program zatvara popularna Sara Jo koncertom u gimnazijskom dvorištu.

foto: Kurir/T.Ilić

U petak 12. jula, na Petrovdan, program tačno u podne otvara “Fijakerijada” u Lešnici, od 18 sati u banjskom parku u Banji Koviljači planirana je smotra folklora, a biće odigrano i “kolo za dukat”. Posle folklora na redu je poslastica za ljubitelje ozbiljne muzike pošto će sat kasnije u velikoj sali Kur-salona nastupiti Filharmonija mladih ‘’Borislav Pašćan’’ iz Beograda. Ljubitelji pozorišta u osam sati moći će u Vukovom domu kulture da pogledaju predstavu “Zakon za Gulivera” banjalučkog Pozorišta mladih, a onda se program seli na saborište u Tršiću. Tu će najpre svirati polaznici lozničke ‘’Škole rok gitare’’, a onda od 21 sat sledi koncert Bajage i instruktora, glavne zvezde festivala, koji će u lozničkom kraju nastupiti posle više od decenije i po. Subota je na saborištu rezervisana za koncert kvarteta ‘’Uvertira’’, zatim Filharmoniju mladih koja nastupa kao simfonijski orkestar, a onda će zasvirati tribjut bendovi Bijelo Dugme i ABBA. ‘’LilaLO’’ se završava u nedelju performanskom ‘’Osvetlimo tradiciju’’ takođe u Tršiću.

U pratećem programu svake večeri od deset uveče do ponoći radiće “bioskop na otvorenom” u dvorištima Gimnazije i Vukove spomen-škole, a biće priređene razne radionice, izložbe, etno-bazari i nastupi strit-art umetnika. TOGL priređuje festival “LilaLo” uz podršku Grada Loznice, Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, Omladinskog centra, Crkvene opštine starolozničke, više ministarstava Vlade Srbije i stranih donatora. Tokom trajanja festivala iz Loznice će do Tršića i Banje Koviljače u vreme odvijanja programa biti pojačane autobuske linije, a u petak i subotu će u popodnevnim i večernjim satima biti obezbeđen besplatan prevoz. Planirani budžet festivala je oko četiri miliona dinara, a po njegovom završetku biće poznat tačan iznos.

Lozničani i njihovi gosti imaće priliku da se dobro zabave još samo da i nebo bude na njihovoj strani i da ne ‘’zaplače’’ baš tih dana.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track