UŽAS U JAGODINI! DECA POČELA DA KAŠLJU I POVRAĆAJU USRED TRENINGA U AKVA PARKU: 20 mališana hospitalizovano, direktor parka tvrdi da nije došlo do problema sa hlorom
Foto: Screenshot Youtube

čekaju se rezultati analiza vode

UŽAS U JAGODINI! DECA POČELA DA KAŠLJU I POVRAĆAJU USRED TRENINGA U AKVA PARKU: 20 mališana hospitalizovano, direktor parka tvrdi da nije došlo do problema sa hlorom

Srbija -

JAGODINA - Nakon treninga plivanja koji su deca imala u jagodinskom Akva parku, sinoć oko 19:30 zbog nastalih problema 20-ak mališana je smešteno na Odeljenje pedijatrijske jagodinske Opšte bolnice.

Problem je navodno nastao zbog nestručnog rukovanja hemikalijama za čišćenje vode.

Prema nezvaničnoj verziji događaja, neko je pre vremena pustio hlor u bazen i deca su odreagovala gušenjem, respiratornim i stomačnim problemima, povraćala su i plakala. Na bazenu je nastao haos, neka deca su otišla vozilima Hitne pomoći, neke su roditelji direktno vozili na odeljenje. Takođe su bili prisutni i simptomi mučnine i kašlja.

U izveštaju službe za pedijatriju Opšte bolnice, stoji da je oko 19:30 pregledano 16. dece različitog uzrasta i pola. Deca su na prijemu van životne opasnosti i kod svih dominira nadražajni kašalj. Posle pregleda sprovdena je simptomatska terapija. Po prijemu terapije svaka deca su opservirana u trajanju dva do tri sata u stacionaru te službe, a posle toga su u dobrom opštem stanju sa medicinskom dokumentacijom otpuštena u pratnji roditelja, stoji u izveštaju roditelja koji su potpisali načelnik i ordinirajući lekar.

foto: Screenshot Youtube

Deca su inhalirana, jer su inhalaciono doživela kontaminaciju, a ona koja su vodu progurala imaju stomačne tegobe. Uzrok je neka materija koja se našla u bazenu. Prema priči dece i roditelja, oni su tokom plivanja, osetili jak miris, a onda su izašli iz bazena. Neka deca su odmah odreagovala, a druga su posle 10 minuta počela da kašlju.

Sva deca su popila aktivni ugalj koji skuplja sve toksine, inhalirani su pulmikortom da se smanji nadražaj. Deca su se brzo smirila zahvaljujući i tome što su kratko bili izloženi dejstvu te materije.

Roditelji su zadovoljni što se zdravstveno stanje dece brzo porpavilo, ali zameraju zbog neodgovornosti na bazenu.

Plivački klub Akva 235 danas nije bio na bazenu, ali se najavljuje povratak već za sutra, jer je zdravstveno stanje dece dobro.

"Dete je izašlo iz bolnice, od terapije je primilo injekciju, inhalirano je i popilo aktivni ugalj, neka deca su primila infuziju. I trener je bio u Hitnoj pomoći. Neka deca su bila u težem,a neka u boljem stanju. Moja ćerka kaže da nije mogla vodu da proguta u tom trenutku,kašljala je i nije mogla da guta. Uplašila se. Jedno dete je palo u nesvest, neka deca su povraćala. Sve je na kraju ispalo dobro, ali moglo je da ne bude. Svi misle da je uzrok hlor, roditelji su videli ljude koji unose kanistere sa hlorom u hidro-mašinski blok. Posle izvesnog vremena deca su sa te strane osetila jak i nepodnošljiv miris, verovatno sa sa te strane ulaze cevi u bazen i tako se širi dalje. Počeli su da se guše i iskaču iz bazena. Deca koja su bila na drugoj strani bazena nisu odmah osetila miris, ali su izašli iz bazena. Nije tačno da su samo deca iz jednog kluba odreagovala, bilo je i dece iz drugog kluba. Najbolje je da se takve situacije reše sada i da se više ne dešavaju, a ne da se peru ruke i prikrivaju problemi, kaže jedan od roditelja. Plivački klub Akva 235 danas nije bio na bazenu, ali se najavljuje povratak već za sutra, jer je zdravsteno stanje dece dobro."

foto: Screenshot Youtube

"Sve se dogodilo jako brzo, kada sam se okrenuo video sam decu iz prve staze, reč je o školi plivanja, kako iskaču iz bazena, vrište i kašlju, tu ima male dece do 7,8 godina. Ne znam šta se dogodilo, najverovatnije iz vazduha se desilo zagađenje. Čovek je odmah proverio vodu i sve je bilo u redu. Neko isparenje od neke kiseline, hlora, ne mogu tačno da kažem šta se dogodilo. Morali smo da reaujemo, deca u počela da povraćaju, jedna mala se maltene onesvestila, žena sa Akva parka je zvala hitnu pomoć. Videli su da je loše stanje dece 30. dece je završilo u hitnoj na inhalaciji. Većina dece iz našeg kluba, jer smo bili na toj strani gde se osetio taj jak miris. Prilikom udisaja jako grebe grlo. Sat posle toga još uvek taj miris osećao i bilo je teško da diše na toj strani bazena. Sada je sve dobro", rekao je trener u Aqva 235 Slobodan Savić.

Direktor Aqua parka: Nije napravljena greška sa hlorom!

Direktor Akva parka Zoran Gligorijević odgovorno tvrdi da nije napravljena greška sa hlorom i da ne zna zašto su deca samo jednog kluba odreagovala, dok su ostala tri kluba normalno plivala u bazenu. On je takođe rekao da su prema rečima doktora deca u Bolnici u redu i da su analize u redu, te da je panika bila prisutna.

"Deca iz kluba Akva 235 su prijavila probleme, dok su ostala deca iz još tri kluba u istom bazenu normalno plivala. Želim deci brzi oporavak i da što pre budu ponovo u bazenu. U priči sa roditeljima mi je rečeno da su deca popila vodu ili udahnula nešto. Nema polemike oko tih stvari, pozvana je policija i Zavod za javno zdravlje. Oni su uzorkovali vodu. Posle zvaničnih analiza i nalaza lekara obratićemo se javnosti, rekao je Gligorijević i dodao da je reč o elitnom objektu i da se nikada nešto slično nije dogodilo za 13 godina rada Akva aprka. Hlor se pušta u bazen posle 21 sat, kada nema plivača u objektu. Odgovorno tvrdim da nismo napravili grešku sa hlorom", zaključuje Gligorijević.

(Kurir.rs/centralmedia.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track