LILANJE U LOZNICI: Gorele lile u porti stare crkve uoči Petrovdana (FOTO)
Foto: T.Ilić

praznik u loznici i prelep običaj

LILANJE U LOZNICI: Gorele lile u porti stare crkve uoči Petrovdana (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Uoči praznika Petrovdana sinoćnje julske večeri sa prvim sumrakom planule su lile u lozničkom kraju, a najviše ih je kao i minulih deset godina gorelo u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

Pored hrama je Crkvena opština staroloznička organizovala jubilarno, deseto kolektivno lilanje, a drugo u okviru Festivala ‘’LilaLO’’ koji od juče traje u lozničkom kraju.

foto: T.Ilić

Plamtele su suve kore divlje trešnje, ili breze na štapovima, a okretali su ih i mladi i stari čuvajući stari običaj koji se poštuje u Vukovom kraju.

Pre paljenja lila u amfiteatru kod crkve publika je uživala u igri članova KUD ''Karadžić'', a onda i nastupu Dua DA koji čine loznički gitarista Damjan Stanišić i Davorka Bosnić, članica grupe Ođila.

foto: T.Ilić

Prepuno je bilo kod crkve, a nije se znalo ko je ushićeniji prizorom mnoštva buktinja i lilanja, da li deca, ili njihovi roditelji, bake i deke.

foto: T.Ilić

Čim su ugasle lile kod crkve, nedaleko odatle, nešto posle 21 sat, u dvorištu lozničke Gimnazije ‘’Vuk Karadžić’’ krenuo je muzički uragan popularne pevačice Sara Jovanović, poznate kao Sare JO.

foto: T.Ilić

U punom dvorištu zajedno sa njom igralo je i horski je pratilo mnogo mladih, ali je bilo i starijih koji su se uželeli muzičkih dešavanja bez obzira na muzički pravac.

foto: T.Ilić
foto: T.Ilić

‘’LilaLO’’ se nastavlja danas ‘’Fijakerijadom’’ u Lešnici, onda u parku Banje Koviljače sledi smotra folklora i igra za dukat, koncert Filharmonije mladih ‘’Borislav Pašćan’’ u Kur-salonu, predstava Pozorišta mladih iz Banjaluke u Vukovom domu kulture, a dan koncertom zatvaraju Bajaga i instruktori na saborištu uTršiću.

foto: T.Ilić

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track