NA PODRUČJU LOZNICE I SUSEDNIH OPŠTINA KIŠA URNISALA ROD: Voćari se nadaju da će kupina izvući situaciju (FOTO)
Foto: Tihomir Ilić

ovogodišnji rod maline prepolovljen

NA PODRUČJU LOZNICE I SUSEDNIH OPŠTINA KIŠA URNISALA ROD: Voćari se nadaju da će kupina izvući situaciju (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Na području Loznice i susednih malozvorničke, ljubovijske i krupanjske opštine voćari ove godine nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Nepovoljene vremenske prilike, pre svega kiša, uticale su da rod bude lošiji od očekivanog i jedino je ostala kupina da popravi sezonu.

Prema rečima Zlatice Krsmanović, diplomiranog inženjera voćarstva iz lozničkog "Poljosaveta" koji pokriva ovaj teren, čak i tamo gde su proizvođači preduzeli sve potrebne mere rod je bio manji zbog previše kiše.

foto: Tihomir Ilić

- Ukoliko vreme bude kako treba kupina bi trebalo, prema sadašnjoj situaciji, da ima dobar prinos, 20 i više tona po hektaru. Prošlogodišnji prinos bio je 18 tona, ali je zbog otkupne cene od 30 do 60 dinara mnogi uopšte nisu brali. Ukoliko vremenske prilike ne upropaste sve moguće je da uz odgovarajuću cenu i prinos od 20 tona proizvođači nešto i zarade. Berba polako počinje i trajaće do sredine narednog meseca, u brdskim predelima i nešto duže. Sve zavisi od otkupne cene i kakvo će biti vreme, a nikako ne bi bilo dobro ni da sada previše upeče iako je kupina otpornija od maline –, kaže ona dodajući da na ovom području kupina zauzima oko 600 hektara.

foto: Tihomir Ilić

Ovogodišnji rod maline u Loznici i susednim opštinama je prepolovljen, a zbog kiše je i višnja loše prošla. Pojava truleži, pucanje plodova i cena od 30 do najviše 60 dinara nisu išli na ruku proizvođačima. Prinos višnje bio je šest tona po hektaru što je znatno slabije od lanjskog koji je iznosio 10 do 12 tona. Svi je nisu ni obrali, zbog kiše je negde bilo nemoguće ući u zasade, a i plodovi su bili takvi da ih nije vredelo skidati.

foto: Tihomir Ilić

- Uzalud je što sam primenio sve agrotehničke mere kada je bilo kiše kao da smo u monsunskom području. Višnja je istrulila uprkos prskanju i tretmanu, a deo obrane bio je tako loš da sam bacio više od pola tone. Nešto sam morao da prodajem na pijaci, pošto je otkup prestao zbog truleži i lošeg kvaliteta. Nisam čuo da je neko ovde krčio zasade, ali je ovo godina za zaborav osim ukoliko kupina, koja najavljuje dobar i kvalitetan rod, ne popravi situaciju – kaže jedan od proizvođača višnje razočaran rezultatima.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track