LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU OKUPLJA STUDENTE IZ CELOG SVETA: 7 dana kreativnih radionica i druženja s profesorima iz svih sfera umetnosti (FOTO)
Foto: T.Ilić

traje Od 15. do 22. jula

LIKOVNA KOLONIJA U TRŠIĆU OKUPLJA STUDENTE IZ CELOG SVETA: 7 dana kreativnih radionica i druženja s profesorima iz svih sfera umetnosti (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija počinje danas i traje do 22. jula traje u Tršiću, a organizuje je loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Tokom narednih sedam dana u kreativnim radionicama biće okupljeni slikari, grafičari, vajari, dizajneri, tekstilci, kostimografi, performeri kao i teoretičari umetnosti, saopštio je organizator.

Kolonija već pune dve decenije postoji u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, a njen rukovodilac je Drago Simić, magistar slikarstva iz Centra za kulturu, a umetnički direktor Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. Zahvaljujući otvaranju Obrazovno-kulturnog centra u Tršiću stvoreni su uslovi da bude povećan broj učesnika, ovoga puta biće ih tridesetak, a studenti dolaze iz Meksika, Poljske, Holandije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Namera organizatora je da ‘’omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i promoviše znamenito mesto Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup’’.

foto: T.Ilić

U zanimljivom ruralnom i prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom mestu, a sam rad u koloniji pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva. Iz Centra za kulturu ističu da ‘’interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju, omogućavaju stremljenje ka novom’’.

foto: T.Ilić

Osim studenata narednih dana u Tršiću će boraviti i profesori Boris Bogdanović, samostalni umetnik i stručni saradnik za radionicu keramike, Nenad Milovanović (metal), Vladimir Alander (3D štampa), Nemanja Dabižijević (drvo), Nemanja Maraš (fotografija), Sarija Zmak Kunić, profesor vajarstva Akademije primenjenih umjetnosti u Rijeci i Uroš Ušćebrka, profesor vajarstva u Verakruzu (Meksiko).

Kolonija od 2000. godine okuplja studente iz naše zemlje i inostranstva, povezujući umetnike koji se bave različitim disciplinama. Ovde su prvo dolazili samo naši studenti, a onda su počeli da stižu i mladi umetnici Nemačke, Kanade, Luksemburga, SAD, Češke, Hilandije.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track