PROTIV KOMARACA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA: U Loznici nije registrovan virus Zapadnog Nila
Foto: T.Ilić, Ilustracija

bilo spremljeno dve tone larvicida

PROTIV KOMARACA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA: U Loznici nije registrovan virus Zapadnog Nila

Srbija -

LOZNICA – Od početka prošlog meseca u Loznici je počeo ’’rat’’ protiv komaraca kada je uništavanje larvi obavljeno na potezu od Novog Sela do Banje Koviljače, oko reka Drine i Jadra, gde god ima bara, ili plavljenja vodotokova za šta je bilo spremljeno dve tone larvicida.

Prema informaciji iz Odeljenja za privredu Grada Loznice dezinsekcijom je pokriveno 250 ulaza stambenih objekata u Loznici, Banji Koviljači i Lešnici, a domaćinstvima u mestima gde nema kanalizacije je podeljeno osam hiljada kesica odgovarajućeg preparata i biće još četiri hiljade krajem ovog, ili početkom narednog meseca.

Do sada je urađeno nekoliko tretmana iz vozila sa zemlje za odrasle forme komaraca, predviđeno je pokrivanje devet hiljada hektara, dok je iz aviona zaprašeno 1.800 hektara, a čim vremenske prilike budu pogodne biće ponovljeno na 400 hektara. Komaraca ima pošto im pogoduju vremenski uslovi, smena kiše i sunca, a kontrolu obavljenih tretmana obavljaju stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Rađeno je više analiza i do sada ni u jednoj nije nađen komarac sa virusom Zapadnog Nila, kažu iz Odeljenja za privredu.

Do kraja sezone biće obavljeno još tretmana, a za borbu sa malim krvopijama u lokalnom budžetu ove godine izdvojeno je šest milina dinara.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track