Najnovije vesti

NAJKRITIČNIJE BILO U MRČAJEVCIMA: Šteta od nepogoda u čačanskim selima više od 500 miliona dinara
Foto: Profimedia

PROCENA KOMISIJE

NAJKRITIČNIJE BILO U MRČAJEVCIMA: Šteta od nepogoda u čačanskim selima više od 500 miliona dinara

Srbija

Šteta od elementarnih nepogoda koje su u maju i junu pogodile Čačak i okolinu procenjena je na oko 511,3 miliona dinara, saopštila je danas Gradska komisija za procenu štete.

Šteta od nevremena koje je 19. maja zahvatilo Čačak i okolinu procenjena je na 493,8 miliona dinara, a oštećene su poljoprivredne kulture na oko 527,5 hektara.

Po podacima komisije, veliko majsko nevreme sa jakom kišom i krupnim gradom koji je u nekim selima bio veličine oraha, nanelo je štetu u 287 domaćinstava u 19 sela u okolini Čačka.

Oštećene su poljoprivredne kulture u selima Atenica, Viljuša, Gornja Gorevnica, Lipnica, Loznica, Pakovraće, Trnava, Prijevor, Milićevci, Miokovci, Trbušani, Riđage, Jezdina, Vranići, Vidova, Banjica, Vrnčani, Rakova i Preljina.

U tim selima najviše su bili oštećeni zasadi kajsije, trešnje, jabuke, nektarine i kruške.

Tokom oluje praćene jakom kišom i poplavama, koja je pogodila Čačak i okolinu 17. i 18. juna, oštećena su 93,2 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ukupna šteta procenjena je na 17,5 miliona dinara.

Komisiji je prijavljena šteta u 97 domaćinstva u 22 čačanska sela - Baluga trnavska, Goričani, Viljuša, Premeća, Preljina, Bečanj, Stančići, Katrga, Rakova, Gornja Gorevnica, Milićevci, Trbušani, Mrčajevci, Atenica, Donja Gorevnica, Mršinci, Kukići, Zablaće, Kačulice, Trnava, Mosjinje i Vapa.

Najviše štete prijavljeno je u Mrčajevcima, gde je 20 domaćinstava pretrpelo štetu na usevima i voću, i u selu Goričani u kome je oštećeno 11 domaćinstava.

Od poljoprivrdnih kultura u junskom nevremenu najviše su oštećene lucerka, kajsija, malina, kupina, kukuruz, krompir, pšenica, ječam, kukuruz, crni luk, paprika, kupus, jagoda, višnja, šljiva, trešnja i pasulj.

U elementarnim nepogodama u čačanskim selima oštećeno je više od 100 kilometra nekataegorisanih puteva za čiju sanaciju je potrebno izdvojiti oko 122,3 miliona dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...