DA LI SE SEĆATE MLADENA, JEDINOG SAMURAJA IZ LOZNICE? Sada je u Srbiju doveo majstora drevne borilačke veštine, a deci poručuje samo JEDNO (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

oduševio

DA LI SE SEĆATE MLADENA, JEDINOG SAMURAJA IZ LOZNICE? Sada je u Srbiju doveo majstora drevne borilačke veštine, a deci poručuje samo JEDNO (FOTO)

Srbija -

Cela Srbija, ali i region čuo je priču o Mladenu Burazeroviću, jedinom samuraju u lozničkom kraju, a i šire.

Mladen obučen u kimono, sa katanom u rukama nastavlja da vežba u svom klubu, ali ovog puta sa kapetanom samuraja Alfonsa Toregrose iz Italije.

Alfonso kaže da mu se Srbija sviđa mnogo, da je narod divan i da se on pomalo oseća kao Srbin.

foto: Privatna Arhiva, T.I.

Veštine ovog mladog Lozničanina ocenio je veliki samuraj iz Japana Masaši Jokojama, i to baš na Alfonsovu preporuku.

"Promocijom u prvog samuraja Srbije postao sam i jedini samuraj u regionu, jer trenutno na ovim prostorima nema nikoga sa ovim zvanjem. U pitanju je počasna titula, kao što je doktor nauka. Da bi neko postao samuraj treba da se bavi japanskim tradicionalnim borilačkim veštinama, dakle ne novijim veštinama koje su okrenute sportu i takmičenju, kao što je danas moderni karate, nego izvorni, stari karate gde se radi na usavršavanju veštine“, objašnjava Mladen.

Prema njegovim rečima, važno je decu učiti da, pre svega, budu dobri ljudi, a tek nakon toga kvalitetima koje su posedovali samuraji, a tek onda veštinama kojima su oni vladali.

foto: Printscreen/RTS

Kurir je početkom godine već pisao o Mladenu, koji nam je još tada rekao da je u detinjstvu zavoleo borilačke veštine.

Završio je dva fakulteta, Medicinski fakultet i Fakultet za fizičku kulturu, govori više stranih jezika.

1 / 6 Foto: Privatna Arhiva, T.I.

"Samuraj mora da savlada rukovanje samurajskim mačem, katanom, poštuje bušido kodeks, poseduje određene vrline kao što su istina, hrabrost, dobrota, iskrenost, odnosno pravednost, uljudnost, i lojalnost, da poštuje ključne principe - vernost prema gospodaru, ili ljubav prema domovini, skromnost, otvorenost i umerenost. Jedan samuraj uvek predstavlja sve ostale i bez obzira na to gde i s kim se nalazi, mora se ponašati u skladu sa kodeksom", rekao nam je početkom godine mladi Lozničanin dodavši da je nedavno ostvario veliki san i sa nekoliko prijatelja posetio Japan, postojbinu samuraja.

(Kurir.rs/T.I./RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track