UPRKOS DALJINI OD 1.000 KM MALINE SPOJILE RUMUNSKU PORODICU I DRAGAČEVO: Otac, dvojica braće i njihova sestra sa mužem svake godine dolaze kod Dobrosavljevića u Kotražu! Zasmejaće vas kad čujete kako se sporazumevaju (FOTO)
Foto: RINA

topla ljudska priča

UPRKOS DALJINI OD 1.000 KM MALINE SPOJILE RUMUNSKU PORODICU I DRAGAČEVO: Otac, dvojica braće i njihova sestra sa mužem svake godine dolaze kod Dobrosavljevića u Kotražu! Zasmejaće vas kad čujete kako se sporazumevaju (FOTO)

Srbija -

GUČA - Dok se Srbi žale da u našoj zemlji nema posla, idu u Crnu Goru i Hrvatsku da rade sezonske poslove, dragačevske malinjake već deset godina beru – Rumuni!

foto: RINA

Petočlana porodica Bajku živi na samoj granici sa Moldavijom i ovog jula stigli su u Kotražu kod Sava Dobrosavljevića. Zajedno u vrsti od jutra do mraka su Marija i Veronel, bračni par, kojima je ovo idealan način da napune svoj kućni budzet, ali i da ojačaju svoju ljubav.

foto: RINA

“Svakog leta smo ovde u Dragačevu. Navikli smo se na gazdu, a i on na nas. Radimo puno, ali dobro i zaradimo, kod nas u Rumuniji to ne bi mogli. Ovaj dragačevski vazduh pozitivno deluje na nas, pa mi je muž sve lepši i lepši”, rekla je kroz šalu Marija Bajku i dodaje.

“Kad smo kući imamo brojne obaveze i nemamo kad da se posvetimo jedno drugom. Ovde u malinjaku smo zajedno po ceo dan”, kaže Marija.

Jedno drugom daju moralnu, ali i svaku drugu podršku jer posao u malinjaku nije ni malo lak.

foto: RINA

“Ovde su i moj otac i dva brata. Svi zajedno radimo. Nije loše, zadovoljni smo. Dobro smo plaćeni, što je najvažnije. Sa berbom krećemo oko 6 sati ujutru i beremo do pola osam, imamo nekoliko pauza u toku dana, a u proseku možemo da naberemo oko 35 do 40 gajbica”, kaže Veronel.

foto: RINA

Domaćin, Savo Dobrosavljević kaže da je dobre radnike izuzetno teško naći, pokušavao je prvo da angažuje naše ljude, ali nije bio zadovoljan.

“Svake godine sednem u kola i pređem čak 1.000 kilometara kako bih u selo dovezao radnike iz Rumunije”, priča Slobo i dodaje da je iz godinu u godinu berača sve manje.

foto: RINA

“Retko ko sad hoće da bere maline i da se portudi. Svi samo otaljavaju taj posao kako bi zaradili novac za more. Pre su srednjoškolci radili, ali sad im brane moderne majke da ne idu na vrućinu i da se muče u malinjacima”, kaže Savo.

Za Rumune kao radnike, ali i kao ljude ima samo pohvalne reči. Dok prosečan berač može da nabere oko 30, oni u proseku beru oko 80 kilograma dnevno.

“Oni su pun pogadak. Posvećeni su poslu, a najbitnije je što su izuzetno pedantni i ne ostavljaju malinu iza sebe. Njihova dnevnica je 25 evra, što je mnogo, ali ja imam računicu da ih platim jer rade veoma efikasno. Sa njima sam siguran i ne sikiram se”, izjavio je Slobo.

Rad u malinjaku traje do pola osam, a zatim sledi večera, pa druženje. Stana Dobrosavljević sa gostima iz Rumunije nema nikavih problema.

foto: RINA

“Nisu izbirljivi, vole našu hranu, a najviše krompir i pasulj. Uveče se zajedno družimo, slušamo muziku i pevamo. Sporazumevamo se na sve načine, malo na srpskom malo na engleskom, a najviše rukama”, rekla je Stana.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track