NA HRASTU U KRALJEVU PRIRODA UREZALA KRST, A ONDA SE DOGODILO ČUDO: Na tom mestu danas se okupljaju mnogi da bi se pomolili (FOTO)
Foto: J.S.

neverovatno

NA HRASTU U KRALJEVU PRIRODA UREZALA KRST, A ONDA SE DOGODILO ČUDO: Na tom mestu danas se okupljaju mnogi da bi se pomolili (FOTO)

Srbija -

KRALJEVO - U izdubljenom stablu hrasta - zapisa starog nekoliko stotina godina, u kraljevačkom naselju Čibukovac, napravljena je jedinstvena crkva posvećena Svetoj Trojici, a u nju mogu da stanu samo troje odraslih ljudi.

foto: J.S.

- Crkvica je poput drugih pravoslavnih hramova. Staro stablo stotinama godina je raslo i na kraju, sebe darivalo vernicima - da uđu u njegovo srce i Bogu se pomole, kaže za “Kurir” Milan Petrović, koji živi u ovom kraju.

Prema njegovim rečima, molitveno zdanje nesvakidašnjeg izgleda napravila je pre 15 godina porodica Jerotijević, uz pomoć drugih meštana, a unutrašnjost starog hrasta izdubljena je i zaštićena voskom, tako da je sprečeno njegovo propadanje.

foto: J.S.

Na oltaru u deblu drveta stoji novac. Nikome ne pada na pamet da ga uzme sa ovog mesta. Na stočiću su poređane sveće, da ih putnik namernik upali kada se nađe u ovoj neobičnoj crkvi.

- Sam Bog je kazao da je crkva svako mesto gde nogom staneš i Bogu se pomoliš. Oko našeg hrasta na čijem je stablu prema rečima naših predaka, sama priroda urezala krst, generacije su se ovde okupljale. Kada je počeo da stari, hrast je počeo da otvara svoje stablo, drugim rečima, pozvao nas je da uđemo u njega, dodaje naš sagovornik.

foto: J.S.

Ovo drvo, inače, predstavlja sveto mesto za Čibukovčane. Pod njegovim krošnjama se litija, slave i molitve čitaju. Drugim rečima, postao je mesto za tihovanje i odmor ljudskoj duši.

Meštani Čibukovca se najčešće okupljaju oko ove neobične bogomolje kad god je neki veći crkveni praznik.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track