Na Pravnom fakultetu nije bilo nepravilnosti

Pokrajinski ombudsman

Na Pravnom fakultetu nije bilo nepravilnosti

Srbija -
Pokrajinski ombudsman je, uvidom u pokrajinska i akta Univerziteta, ocenio da nije bilo nepravilnosti tokom prijemnog ispita kandidata mađarske nacionalnosti za upis na Pravni fakultet u Novom Sadu, rekla zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović

NOVI SAD - Pokrajinski ombudsman je, uvidom u pokrajinska i akta Univerziteta, ocenio da nije bilo nepravilnosti tokom prijemnog ispita kandidata mađarske nacionalnosti za upis na Pravni fakultet u Novom Sadu.

To je danas izjavila zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović, naglasivši da ombudsmanu nije stigla nikakva predstavka povodom tog pitanja, ni od strane studenata niti od bilo koga drugog.

"O celom slučaju kancelarija pokrajinskog ombudsmana je saznala iz sredstava javnog informisanja. Mi imamo pravo da na sopstvenu inicijativu pokrećemo postupke, ali u ovom slučaju nismo smatrali da za tim ima potrebe jer smo uvidom u opšta akta, pokrajinske, ali i na Univezitetu, utvrdili da nije bilo nepravilnosti", rekla je Vukašinović.

Oblast visokog obrazovanja je u novoj pokrajinskoj vladi u nadleštvu Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj na čijem čelu je sekretar Dragoslav Petrović. On je rekao da je sa Nacionalnim savetima postignut dogovor da se kompromisom reši ovo pitanje.

"Između Univerziteta, sekretarijata i Saveta nacionalnih manjina postignut je dogovor da za ovu godinu situacija ostane kakva jeste, a da se već za narednu školsku godinu na vreme dogovore sva eventualno nejasna pitanja i detaljno utvrde pravila prijemnog ispita", kazao je Petrović i napomenuo da je visoko obazovanje pripojeno Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj tek pre sedam dana, kada je formirana nova pokrajinska vlada.

Prijemni ispit na Pravnom fakultetu u Novom Sadu za studente mađarske nacionalne manjine u žižu javnosti je došao kada je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine uputio primedbu fakultetu da su studenti pripadnici te nacionalne manjine polagali prijemni ispit Srpski jezik i književnost, na mađarskom jeziku, a ne Mađarski jezik i književnost, kako je Savet smatrao da treba.

U aktima Univerziteta je, međutim, precizno da pripadnik nacionalne manjine ima pravo da prijemni ispit polaže na maternjem jeziku, što je u ovom slučaju u potpunosti ispoštovano, a ne da polaže posebne ispite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track